Pubergrappen met een scheutje Doris Day

JANN RUYTERS

A million ways to die in the west

Regie: Seth MacFarlane. Met Charlize Theron, Seth MacFarlane, Amanda Seyfried.

**

Wie wil kan een glimp van Doris Day herkennen in het optreden van Charlize Theron in Seth MacFarlane's westernkomedie 'A million ways to die in the west'. MacFarlane is de man achter de vuilbekkende teddybeer Ted in 'Ted' (in Nederland goed voor 800.000 bezoekers) en de hier op Comedy Channel uitgezonden cartoonserie 'Family Guy'. Een 'no 1 offender' zoals een Amerikaanse tijdschrift bij de verschijning van 'Ted' boven zijn profiel kopte.

MacFarlane kon na zijn door vele vrouwelijke columnisten weggehoonde presentatie van de Oscars vorig jaar - waarin hij onder andere 'I've seen your boobs' zong over de borsten van actrices - vermoedelijk wel een scheutje Doris Day gebruiken. Hij modelleerde het romantische lijntje in zijn westernkomedie naar haar westernmusical 'Calamity Jane', al herinnert de film in melige westernhumor meer aan komedies als 'Blazing Saddles' inclusief het revuenummer 'Moustache' - wat met het bejubelen van de snor overigens ook een antwoord lijkt op de eerder genoemde Boobs-song.

Zelf speelt MacFarlane de angstige schaapsherder Albert die door zijn gebrek aan ambitie zijn nuffige vriendinnetje Louise (Amanda Seyfried) kwijtraakt en dan van de leukere Anne (Charlize Theron) schietlessen krijgt om met de nieuwe vrijer van zijn oude vriendinnetje te kunnen duelleren.

Theron is als de schietgrage maar kwetsbare cowgirl Anne eerder arrogant dan onbehouwen, maar ze biedt met haar stoïcijnse elegantie toch een prettig tegengif tegen de pubergrappen van MacFarlane. Die gaan van hoeden vol diarree (echt heel vies) en een dubbelzinnig schimmenspel (echt heel erg flauw) tot een prostituee die het met haar vrijer toch niet voor het huwelijk wil doen (gespeeld door Sarah Silverman: een beetje leuk) tot de herhaalde pogingen om op een zwart-wit portret anno 1882 in Death Valley eens iemand te laten grijnzen (best geestig).

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden