'PTT-voorwaarden voor opdruk van telefoonkaarten zijn discriminerend'

De telefoonkaart is inmiddels een gewild verzamelobject. Op rommel- en andere markten in binnen- en buitenland wordt er druk in gehandeld en mee geruild. Prachtexemplaren zitten er tussen, bedrukt met van alles en nog wat, van toeristische attracties, tot heerlijke kitsch en heuse kunstwerken.

'Onze' PTT Telecom gaf kunstenaars opdracht tot het ontwerpen van enkele kaarten, zoals ze dat sinds jaar en dag ook met postzegels doet. Een mooie Nederlandse traditie, want dankzij dit soort initiatieven hebben wij, wordt wel beweerd, het mooiste geld ter wereld.

Traditie is ook dat alles in dit land aan regels gebonden wordt, zo ook de telefoonkaart. Artikel 3 van de 'algemene voorwaarden' die PTT Telecom opstelde, begint met de waarschuwing dat het bedrijf zich het recht voorbehoudt een ontwerp voor de telefoonkaart te weigeren, als die de PTT-belangen of die van (een van) zijn dochtermaatschappijen schaadt.

De daaropvolgende tekst luidt: "PTT Telecom zal in ieder geval elk ontwerp weigeren dat reclame inhoudt of betrekking heeft op: politiek, sex/pornografie, produkten die schadelijk zijn voor de gezondheid of een boodschap bevat waarin personen, groepen, organisaties of bedrijven worden beschreven dan wel uitgebeeld op een belachelijke, compromitterende, discriminerende of anderszins maatschappelijk onaanvaardbare wijze."

Een woord uit deze bepaling schoot L. H. van der Kallen uit Bergen op Zoom verkeerd. "Hier wordt 'politiek' in een zin genoemd dan wel in mijn ogen gelijkgeschakeld met maatschappelijk minder gewaardeerde zaken. Daarom acht ik dit artikel discriminerend en beledigend voor een ieder die op een eerlijke rechtschapen wijze tracht politiek te bedrijven" , schreef hij de minister van algemene zaken, oftewel minister-president Lubbers.

Mevrouw of meneer Van der Kallen kan het weten, want de brief vermeldt ook dat hij of zij zelf voor de Bergse Sociaal Democraten gemeenteraadslid, gewestraadslid en statenlid is. "En als zodanig ben ik nauw betrokken bij het wel en wee van de politiek en hecht ik grote waarde aaan het imago van 'de politiek'."

Van der Kallen verzoekt de regering beleefd, "als grootaandeelhouder van de Koninklijke PTT Nederland N.V., die stappen te ondernemen die nodig zijn om 'politiek' te verwijderen uit artikel 3 lid 2 van deze 'algemene voorwaarden'." En nu maar afwachten of het antwoord voor de verkiezingen komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden