PTT eist monopolie op kleur groen

Van onze redactie economie UTRECHT - PTT Telecom wil het exclusieve recht op het bruik van de kleur groen als bedrijfskleur. Om dat monopolie te krijgen, heeft het telefoonbedrijf een kort geding aangespannen tegen zijn Utrechtse concurrent Lacis.

De rechter zou, in het voor zover bekend unieke geding dat woensdag voor de rechtbank in Den Haag dient, moeten verbieden dat andere spelers op de telecom-markt in hun advertenties nog langer de kleur groen hanteren. Bijzonder is dat er natuurlijk veel tinten groen bestaan, terwijl Lacis, fabrikant van bedrijfstelefooncentrales, nog wel een ándere kleur groen zegt te gebruiken dan PTT Telecom.

Volgens directeur Pluijmakers van Lacis bestaan er op de telecom-markt duizenden partijen, en is groen in deze bedrijfstak al veel langer dé kleur. Dat wil zeggen, vóórdat PTT Telecom op deze kleur overstapte. “Dat is waarschijnlijk juist de reden waarom PTT Telecom zelf ooit voor die kleur heeft gekozen. Alle rode auto's werden plotseling knalgroen, en de blauwgrijze telefooncellen eveneens.”

Pluijmakers noemt het “te gek voor woorden” indien de PTT daarmee direct het alleenrecht op groen zou krijgen. Omdat ook Lacis een telecombedrijf is, heeft deze onderneming eveneens “bewust voor groen gekozen”. De Lacis-directeur stelt dat ook andere bedrijven in hun reclame-uitingen groen gebruiken. “Eén blik op de advertenties in een aantal telecom-vakbladen maakt duidelijk dat groen de dominante kleur is binnen de branche”, zegt hij. “Leveranciers en fabrikanten van telecomproducten, service providers, kabelexploitanten, installatiebedrijven en vele andere bedrijven in de telecommarkt maken gebruik van diverse varianten groen.”

Mr. W. Hoorneman, de advocaat van Lacis, stelt dat het niet te rechtvaardigen is om voor een hele markt een kleur te monopoliseren. Er zijn geen wettelijke bepalingen die het mogelijk maken dat een bedrijf zich een kleur volledig toeëigent. Volgens Hoorneman is het alleen mogelijk een kleur te claimen in combinatie met een bepaald ontwerp of specifiek product.

Deskundigen in de reclamewereld noemen als voorbeeld op dit gebied het 'Giroblauw' voor de reclame-campagnes van de Postbank, terwijl ook de KLM zijn 'zwaanzinnige' aanbiedingen met veel blauw aan de man brengt.

Het conflict tussen PTT Telecom en Lacis sleept al enige tijd. Omdat een oplossing niet in zicht was, is PTT Telecom nu naar de rechter gestapt. Een woordvoerster van PTT Telecom wilde gisteravond geen nadere toelichting geven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden