Psycholoog ziet meer stress enangst in Groninger bevingsgebied

Actievoerders van Groningers In Opstand blokkeerden vandaag de toegang van een NAM-terrein in Farmsum op het Chemiepark Delfzijl na de zware aardbeving bij Zeerijp van gisteren. Door  de blokkade konden vrachtwagens die aardgascondensaat kwamen lossen konden het terrein niet bereiken. Beeld ANP
Actievoerders van Groningers In Opstand blokkeerden vandaag de toegang van een NAM-terrein in Farmsum op het Chemiepark Delfzijl na de zware aardbeving bij Zeerijp van gisteren. Door de blokkade konden vrachtwagens die aardgascondensaat kwamen lossen konden het terrein niet bereiken.Beeld ANP

Onzekerheid over allerlei zaken als gevolg van de bevingen is zeer schadelijk voor de gezondheid van mensen

Gerrit-Jan Kleinjan

De aardbeving zoals die van maandag is voor veel Groningers een bron van psychische klachten, stress en ontevredenheid. “De aardbevingen in Groningen leiden niet alleen tot acute stress, maar speelt ook in op chronische angsten: welke schade is er nu weer? Moet ik weer procederen? Is dit de voorbode van nog meer bevingen?” zegt sociaal psycholoog Katherine Stroebe die namens de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) onderzoek doet naar de immateriële effecten van de aardbevingen.

Alle onzekerheid heeft tot gevolg dat de klachten over gezondheid in het Groninger aardbevingsgebied toenemen. En naarmate bewoners in het gaswinningsgebied meer schade aan de eigen woning hebben, ontwikkelen ze meer gezondheidsklachten, blijkt uit onderzoek van de RuG onder de naam ‘Gronings Perspectief’ waarvan Stroebe een van de onderzoeksleiders is. “Wij zien de afgelopen twee jaar een afname in de gezondheid van mensen, vooral bij degenen die meerdere keren schade hebben gehad aan hun huis. Ze kampen met het voortschrijden van de tijd vaker met psychische klachten, zoals depressie, en met klachten als hartkloppingen en hoofdpijn.”'

Onveiligheid

In ‘Gronings perspectief’ kijken de Rijksuniversiteit Groningen, de GGD Groningen en de gemeente Groningen sinds 2016 welke immateriële effecten de aardbevingen hebben. Eind deze maand verschijnt het vierde en laatste rapport. De onderzoekers gebruiken daarbij ook data van Lifelines, een grootschalig onderzoek waarvoor 165.000 noordelingen zich dertig jaar lang laten volgen.

Bewoners van het gebied rond Loppersum en de rest van het gaswinningsgebied kampen al geruime tijd met een chronisch gevoel van onveiligheid, zegt Stroebe. “Dat gevoel is een ingewikkeld pakket: zorgen over toekomstige bevingen, onrust over financiële gevolgen, twijfels over de veiligheid van het huis en ook gebrek aan vertrouwen in overheden.”

Het wantrouwen tegen de overheid en instanties duikt keer op keer op, merkt de onderzoekster. “De overheid heeft een verkeerd beeld geschetst van de risico’s. Dat heeft het vertrouwen in de rechtsstaat aangetast. Mensen verwachten gewoon eerlijke informatie van de overheid.”

De groep mensen die geen schade meer meldt groeit. “Volgens respondenten heeft dit te maken met negatieve verwachtingen over afhandeling van de schade. Al het gedoe van een schadeprocedure én de onzekere uitkomst vinden ze niet opwegen tegen de hoeveelheid energie die het hen kost. Ze willen niet opgeslokt worden.”

Volgens Stroebe zou het voor de Groningers met scheuren in hun huis heel wat schelen als de schadeprocedures simpeler zouden worden. “Iemand vatte het treffend samen: ‘Als ik schade heb aan mijn auto, vul ik een formulier in en keert de verzekering een bedrag uit. Waarom moet ik bij schade aan mijn huis zo’n ingewikkelde, lange procedure door?’”

Lees ook de reportage uit Zeerijp: ‘Na iedere beving repareren ze de schade, maar met het gevoel blijf je zitten’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden