Ik heb een droom

Psycholoog Laura Steenbergen: Ik leef mijn droom, hoe geweldig is dat?

Laura Steenbergen Beeld Jorgen Caris
Laura SteenbergenBeeld Jorgen Caris

“In maart sliep ik droomloos. Ik was oververmoeid en sliep wel achttien uur per nacht. Werkdruk is geen probleem voor mij, dacht ik altijd, ik wil gewoon veel doen en vind ook zoveel dingen leuk. Niemand legt het mij op, ik wil dat zelf.”

“Als wetenschappelijk onderzoeker reis ik de wereld over om congressen bij te wonen en lezingen te geven. Daarnaast geef ik als universitair docent colleges én sta ik in het theater om vanuit mijn vakgebied, de cognitieve psychologie, te vertellen over geluk. Dat ging lange tijd goed, ik deed altijd al veel en ook snel. Ik promoveerde bijvoorbeeld binnen twee jaar, de meesten doen er minstens vier jaar over. Dat heb ik deels te danken aan een begeleider met wie ik de strikte afspraak had dat ik werkte tussen half tien en half zes en nooit buiten die tijden om. Na mijn promotie werd ik te enthousiast. Dan kwam ik om half twee ’s nachts thuis uit een theater aan de andere kant van het land en stond ik de volgende morgen om zeven uur weer in het lab.

“Op een dag was ik op een congres in Parijs en kon ik mijn hotelbed niet meer uitkomen. Ik had ook geen flauw idee hoe ik naar huis moest komen, ik kon nog net mijn voor- en achternaam bedenken. Mijn man heeft me in Brussel opgehaald.

“Mijn onderzoek gaat over cognitieve verbetering en wat we kunnen doen om angsten, burn-out en depressie te voorkomen bij gezonde mensen door de relatie tussen darmbacteriën en het brein te onderzoeken. Nu was ik zelf oververmoeid en ik zag het niet aankomen. Ik schaam me daar niet voor, ik ben ook maar een mens.

Kikker op mijn been

“Ik kan heel levendig dromen, bijna hallucinant. Vooral als ik op een onbekende plek slaap. Dan droom ik vaak over insecten. Ik heb wel eens een collega wakker gemaakt omdat ik zeker wist dat er een tarantula naast mijn bed lag, of een kakkerlak. Ik maak mijn man ook regelmatig wakker. ‘Het is een droom’, zegt hij dan geruststellend. Een paar jaar geleden werd ik wakker en riep heel hard ‘kikker op mijn been!’ Mijn man deed het licht aan. Het bleek geen droom. Onze kat had een kikker meegenomen naar bed.

“Ik leef mijn droom. Ik doe wetenschappelijk onderzoek en mag in het theater staan om mijn vakkennis te delen. Hoe geweldig is dat. Als wetenschapper is het mijn belangrijkste taak om vragen te stellen. Ik hoop aan de wereld bij te dragen door antwoorden te vinden en soms lukt dat ook echt. Maar af en toe duizelt het me hoeveel nieuwe vragen er weer bij zijn gekomen. Ik voel me daardoor soms een beetje verloren. Het is fantastisch om al je dromen waar te maken maar nu hoop ik mijn wereld juist wat te verkleinen.”

Laura Steenbergen (1991) is als experimenteel psycholoog verbonden aan de Universiteit Leiden. Op 25 mei staat ze samen met vier andere denkers en het Residentie Orkest in het Zuiderstrandtheater in Den Haag met de voorstelling ‘De Vijf van Mahler’.

Ik heb een droom

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden