Psycholoog kan helpen bij behandeling muisarm

Van onze verslaggever

Beeldschermwerkers die last hebben een muisarm worden onvoldoende geholpen door aangepast meubilair en houdingsoefeningen. Hulp van een psycholoog of gedragstherapeut is geboden.

Dat blijkt uit onderzoek van revalidatiearts Marjon van Eijsden, waarop zij vandaag aan de Universiteit Maastricht promoveert.

Volgens Van Eijsden heeft ongeveer 40 procent van de beeldschermwerkers klachten van rsi (repetetive strain injury). Deze werknemers zijn vaak perfectionistisch van aard. Het karakter van de patiënt bepaalt voor een belangrijk deel het ontstaan van de klachten, aldus de onderzoekster, net als stressvolle werkomstandigheden.

Bij het aanhouden van de klachten speelt de manier waarop men zijn klachten ervaart een grote rol. Risicofactoren als angst, waaronder angst voor pijn waardoor activiteiten worden vermeden, verdienen meer aandacht. Met een psycholoog kunnen mensen sleutelen aan hun perfectionisme, terwijl de gedragstherapeut iets kan doen aan angst.

Daarnaast is het belangrijk dat patiënten gaan sporten, aldus Van Eijsden. Fitte personen ervaren beduidend minder last.

Van Eijsen spreekt zelf in het geval van muisarmen niet meer over rsi, maar over ’kans’: klachten aan arm, nek en schouder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden