Psychologische speurtocht in Belgische onderklasse

La Fille Inconnue

Regie: Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Met Adèle Haenel en Jérémie Renier.

****

Een jonge vrouw van Afrikaanse afkomst is dood aangetroffen op de oever van de Maas, zonder papieren op zak. Uit beelden van de bewakingscamera blijkt, dat het dezelfde jonge vrouw is die de avond ervoor aanbelde bij de huisartsenpraktijk van Jenny Davin, die de bel wel hoorde, maar niet opendeed.

Meteen al aan het begin van 'La Fille Inconnue' werpen de Waalse broers Dardenne een complexe vraag op over morele schuld. Jenny, met een verbluffende concentratie gespeeld door de 27-jarige Adèle Haenel, is ervan overtuigd dat ze de dood had kunnen voorkomen. In grote gewetensnood gaat ze op pad om de naam van het meisje te achterhalen, zodat ze niet anoniem begraven hoeft te worden.

De dokter wordt dus een detective in haar eigen buurt, de Waalse gemeente Seraing nabij Luik waar de Dardennes zelf opgroeiden en bijna al hun films situeerden, waaronder Gouden Palm-winnaars 'Rosetta' en 'l'Enfant'. Jenny's speurtocht is een rondgang door dit verpauperde industriegebied dat als toevluchtsoord dient voor armlastige ouderen, illegale werkers en minderjarige prostituees. Het levert een schrijnend portret op van de Belgische onderklasse.

Maar er is meer. Het drama laat ook haarfijn zien hoe gevoelens van schuld, jaloezie, eenzaamheid en (seksuele) frustratie ons gedrag bepalen, met alle verstrekkende gevolgen. De Dardennes ontpoppen zich daarbij als sociaal psychologen met een bijzondere interesse voor de werking van macht, tussen man en vrouw, blank en zwart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden