Psychologie drijft koers euro omhoog

De koers van de euro stijgt omdat het bijna Kerstmis is. Dat lijkt een onzinnige bewering. Maar het kan net zo goed waar zijn als allerlei andere, wijzer klinkende verklaringen.

De munt ging gisteren verder omhoog naar boven de 92 dollarcent, de hoogste koers in vijf maanden. Waarom zit de euro plots zo in de lift? In de muntunie is er de laatste weken niet veel veranderd behalve dat er veel geld aan kerst is uitgegeven. Sommige analisten komen dan ook niet veel verder dan dat de euro momenteel 'welwillend' wordt bekeken in de financiële markten. Net alsof valutahandelaren en andere geldmakelaars 's morgens opstaan, naar buiten kijken en denken: ,,Vandaag heb ik eens zin in de euro.'' Als een paar geldwisselaars dat denken, stijgt de koers een beetje en krijgen anderen er vanzelf ook lol in. Daar bestaat een wat minder banale formulering voor: er ontstaat 'momentum' in de markt.

Natuurlijk wijzen ook velen naar de VS als bron van de laatste koersstijging. De Amerikaanse economie groeit lang niet zo hard meer als eerder dit jaar, bleek ook deze week nog eens uit de statistieken. Daardoor komt de economische groei in de VS dichter in de buurt van de groei in de muntunie. Dat zou de dollar minder aantrekkelijk maken en de euro meer gewild.

Op de korte termijn zijn groeicijfers misschien goed voor 'sentiment' in de markt. Maar op de lange termijn zijn verschillen in groei geen goede verklaring voor verschillen in wisselkoersen. De populariteit van een munt trekt zich niets aan van de 'economische fundamenten' zoals de groei, constateert ABN Amro in de nieuwsbrief Euroland View. Studies wijzen uit dat slechts 5 procent van de bewegingen van de wisselkoersen gerelateerd is aan nieuws over veranderingen in de kerncijfers van de economie. Die andere 95 procent heeft geen enkel verband met de economische variabelen.

Het hoge speculatieve gehalte van de valutamarkt is één van de oorzaken voor deze mist. Daarnaast is er weinig bekend over het verband tussen koers en kerncijfers zoals groei, constateerde de Belgische econoom De Grauwe, die een onderzoek deed naar de prestaties van de euro tegenover de dollar. Desondanks doen analisten en handelaren pogingen logische verklaringen aan te voeren voor bewegingen van de wisselkoers. Daardoor kan een tijdje een bepaald verhaal de markt domineren. Bij voorbeeld dat de Amerikaanse economie zoveel harder groeit dan de Europese en daardoor de dollar zo sterk is. Op de valutamarkt ontstaat een zichzelf bevestigende spiraal. Dat gebeurde ook in de jaren tachtig, toen de markt onder invloed van 'Reaganomics' de dollar naar grote hoogte stuwde. Pure psychologie, volgens De Grauwe. Het is niet het nieuws dat de koers stuurt, maar precies omgekeerd.

Een andere oorzaak voor de mist is dat bijna niet is vast te stellen wat 'de juiste koers' is. Een methode is om na te gaan wat er te koop is met de munt, door het blad The Economist vertaald in de 'hamburgerindex'. Omgerekend naar hamburgers is de euro ondergewaardeerd. Maar gedegen gebruik van de 'koopkrachtmethode' is ingewikkeld en leent zich alleen voor de lange termijn.

Voorspellen tot welke hoogte de euro zal opklimmen is dus ondoenlijk. Dat is ook af te lezen uit de uiteenlopende glazen bollen van gerenomeerde valuta-watchers. Salomon Smith Barney voorziet weer een daling en denkt dat de euro eind 2001 85 dollarcent waard is. Maar Goldman Sachs heeft er echt zin in en houdt het op 1,22 dollar over een jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden