Psycholance Amsterdam een succes

geestelijke zorg | De psycholance in Amsterdam vervoert nu 80 procent van de 'verwarde mensen'. Dat ontlast de politie.

Hans van de Moosdijk trof onlangs een verwarde vrouw aan op de vloer van een moskee in Amsterdam. Ze trilde, huilde en schreeuwde onverstaanbare dingen. "Ze was extreem angstig", vertelt de sociaal-psychiatrisch verpleegkundige.

Bezorgde moskeebezoekers die de vrouw kenden uit de buurt, hadden 112 gebeld. Via de wachtkamer kwam de melding bij Van de Moosdijk terecht, die de psycholance - eerste hulp voor verwarden mensen - bestuurt.

Nadat Van de Moosdijk even met de vrouw had gepraat, werd ze rustig. Van de moskeebezoekers hoorde hij haar naam, en ontdekte dat ze behandeld werd bij een psychiater om de hoek. De psycholancebroeder besloot haar niet naar een crisisopvang te brengen, maar aan te kloppen bij haar eigen behandelaar, met wie ze vertrouwd was.

De Amsterdamse psycholance, die alleen overdag en 's avonds rijdt, is een succes. Waar de politie twee jaar geleden nog mopperend een stijgend aantal 'verwarde personen' vervoerde, handelt de speciale ambulance nu 80 procent van de meldingen waarbij psychiatrische nood vermoed wordt zelf af, meldt de Amsterdamse hulpdienst. Dat succes is relevant voor de rest van Nederland, waar de politie met spoed van het vervoer van verwarde personen af wil.

In 2015 werden bij de politie bijna 66.000 incidenten gemeld waarbij mensen met verward gedrag waren betrokken. Ten opzichte van 2011 steeg dit aantal met 65 procent. De politie was het het afgelopen najaar zat. Zij dreigde per 1 januari te stoppen met het vervoeren van verwarde personen.

Inmiddels lijkt die lijn niet zo strikt meer. In heel het land zitten GGZ-instellingen, gemeenten en hulpdiensten om tafel om het vervoer van verwarde personen anders te regelen. Zo krijgt Drenthe ook een psycholance en verwacht Leeuwarden dat er eind dit jaar eentje paraat staat. Rotterdam doet al een tijdje onderzoek naar 'passend vervoer'. In Eindhoven is een proef gedaan in samenwerking met de politie.

Zou de psycholance overal in Nederland een vervanging kunnen zijn zijn van de politiewagen? In ieder geval komen ambulancebroeders minder 'bedreigend' over dan politieagenten, ziet Van de Moosdijk.

"Er is minder dwang nodig", zegt zijn teammanager Pamela Wullems. Zij denkt dat het concept van de psycholance vooral werkt in grote steden. "In de plattelandsgebieden zijn de afstanden te lang en is er weinig GGZ- en ziekenhuisaanbod. Dan is een psycholance al gauw te duur."

Anders dan vaak gedacht wordt, zijn verwarde personen niet altijd psychiatrisch patiënten. Naar schatting bestaat bij slechts een kwart tot een derde van de verwarde personen over wie melding wordt gemaakt een vermoeden van psychische problematiek. Dat staat in een feitenoverzicht van het Trimbos Instituut, het kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg in Nederland.

Zo heeft Van de Moosdijk sinds 2014 een 'heel scala' aan mensen voorbij zien komen, van dementerende ouderen tot hyperventilerende personen tot mensen die in een psychose zitten of een einde aan hun leven willen maken. "Het mooie is dat deze mensen niet meer naar het politiebureau afgevoerd hoeven worden, maar direct passende hulp krijgen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden