Psychische schade door Groningse beving? Zo eenvoudig is dat niet te bewijzen

Actievoerders wachten op de aankomt van minister Eric Wiebes van Economische Zaken bij een nieuwjaarsborrel in Martiniplaza op 10 januari 2018. Beeld ANP
Actievoerders wachten op de aankomt van minister Eric Wiebes van Economische Zaken bij een nieuwjaarsborrel in Martiniplaza op 10 januari 2018.Beeld ANP

Een scheur in de muur is duidelijk zichtbaar, maar hoe beoordeel je claims van mensen met angst of stress door aardbevingen?

In het Gronings schadeprotocol is ook ruimte voor claims voor mensen met psychische schade. Maar hoe meet je dat? Nu minister Eric Wiebes in maart een nieuw schadeloket opent, is die vraag relevant. Waar een scheur in de schuur duidelijk zichtbaar is, geldt dat niet voor stress. Zo'n tienduizend mensen hebben 'stress gerelateerde gezondheidsklachten' door de bevingen, bleek deze week uit het eerste wetenschappelijk onderzoek naar de immateriële effecten van de aardbevingen. Zij zullen wellicht naar het loket stappen voor compensatie voor het leven met angst of stress.

Volgens Dick Guit, letselschadespecialist bij letselschadebureau Fidelis in Assen, geldt hier dezelfde regel als bij iedere andere claim: "Wie eist, bewijst". Hij is niet bang dat elke Groninger die een huilbui heeft gehad, bij het nieuwe loket aan zal kloppen. "Om letselschade vast te stellen, is vrijwel altijd medische informatie nodig." De aantekeningen van een huisarts of psycholoog zijn volgens Guit essentieel in het aantonen van verband tussen de klachten en de aardbevingen of de schade. Onafhankelijke medisch specialisten bestuderen het dossier en beoordelen die 'medische causaliteit'.

Als het bij de psycholoog alleen gaat over de relatie met moeder en geen beving ter sprake komt, kan de klager zijn claim dus vergeten. Als letselschade wordt aangetoond, bestaat een vergoeding uit twee delen: geld voor materiële en immateriële schade. "Stel dat iemand niet meer kan werken door de psychische klachten. Tussen het inkomen dat hij verdiende en daarna via uitkeringen krijgt, kan een enorm verschil zitten. Dat is materiële schade. Immateriële letselschade wordt ook wel smartengeld genoemd, dat is vergoeding voor pijn en ongemakken", legt Guit uit.

Voor smartengeld zijn geen exacte bedragen vastgesteld. Meestal kijken rechters naar wat andere rechters in soortgelijke gevallen oordeelden. "Het hangt af van hoe lang je last houdt van de psychische problemen en of de gevolgen ervan blijvend zijn of niet." Een totale letselvergoeding voor een schrijnend geval met ernstige psychische klachten kan tussen de 25.000 en 50.000 euro liggen, schat Guit.

Lees ook:
- De gasproductie uit het Groningenveld gaat omlaag. Maar kan dat wel? Krijgen we dan geen koude voeten?
- De overheid stelt zich garant voor bevingsschade en de gaskraan gaat dicht. Een voorzichtig begin van herstel van vertrouwen? Op bezoek in de Oosterstraat in Warffum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden