Psychisch onderzoek moet vlotter

© ANP Beeld
© ANP

De wachttijd voor psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum is de afgelopen maanden spectaculair gestegen. Verdachten die voor onderzoek naar het PBC zijn gestuurd, moeten 23 weken wachten voordat ze aan de beurt zijn.

Nico de Fijter

De gemiddelde wachttijd was de afgelopen jaren twee tot drie maanden. Veel strafzaken lopen door de gestegen wachttijd grote vertraging op.

Onderzoek en advies
In het PBC wordt de psychische gesteldheid van verdachten in strafzaken onderzocht. Dat onderzoek richt zich op bijvoorbeeld toerekeningsvatbaarheid en de vraag of de verdachte lijdt aan een psychische stoornis.

Ook tbs'ers over wie advies nodig is voor een beslissing over verlenging van hun tbs kunnen naar het observatiecentrum worden gestuurd.

Onderzoek in het Utrechtse PBC duurt zeven weken. Daarna is er nog zo'n drie tot vier maanden nodig voor het PBC-rapport af is. Door de gestegen wachttijd neemt dit traject dus al gauw elf maanden in beslag.

"We krijgen de laatste tijd erg veel aanmeldingen, en we hebben maar 32 plekken", zegt een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, waarvan het PBC onderdeel is.

Weigeren mee te werken
Een duidelijke verklaring voor de vele nieuwe aanmeldingen is er niet. "Misschien komt het doordat veel verdachten tegenwoordig weigeren mee te werken aan psychisch onderzoek", zegt advocaat Dennis Wolters, die veel tbs-zaken doet. Die weigering wordt veroorzaakt doordat de duur van tbs-behandelingen de laatste sterk is gestegen.

Het is veel moeilijker om goede rapportages te maken als verdachten niet meewerken. daardoor zijn rechters terughoudend zijn om tbs op te leggen. "Het zou kunnen dat er meer verdachten naar het PBC worden gestuurd om zo'n rapportage toch mogelijk te maken." Het PBC is de enige plek in Nederland waar verdachten kunnen worden geobserveerd zonder dat ze hun medewerking verlenen.

Een jaar
"Er moet echt iets aan gedaan worden", zegt Geert Jan van Oosten, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. "Iedereen is erbij gebaat dat er snel recht kan worden gedaan. Maar hoe moet dat als alleen al het PBC-traject bijna een jaar in beslag neemt?"

Ook de ontuchtzaak tegen de man die verdacht wordt van misbruik van zijn 12-jarige dochter - het meisje beviel dit voorjaar tijdens een schoolreisje - loopt vertraging op, bleek gisteren voor de Groningse rechtbank. De man moet voor onderzoek naar het PBC.

Staatssecretaris Teeven van veiligheid en justitie kondigt waarschijnlijk volgende week maatregelen aan om de wachttijd terug te dringen. Een van die maatregelen, melden bronnen, is het tijdelijk uitbreiden van de capaciteit van het Pieter Baan Centrum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden