Psychiatrische patiënten leven korter

De levensverwachting van mensen die lijden aan een ernstige psychische stoornis, zoals schizofrenie, zware depressie of een bipolaire stoornis, is tien tot vijftien jaar korter dan gemiddeld, zo blijkt uit een Brits onderzoek. Zij sterven relatief vaak al op vroege leeftijd aan kanker of hartfalen.

Een voor de hand liggende verklaring, dat psychiatrische patiënten vaker sterven door geweld of zelfmoord, is dus lang niet de enige reden waarom zij een kortere levensverwachting hebben. Het onderzoek van het Biomedisch Onderzoekscentrum voor psychische aandoeningen in Londen is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

De onderzoekers hebben de medische gegevens van meer dan dertigduizend psychiatrische patiënten van vijftien jaar of ouder, vergeleken met de gemiddelde levensverwachting in Groot-Brittannië, 77,4 jaar voor mannen en 81,6 jaar voor vrouwen. Zo vonden ze dat bij alle onderzochte psychische stoornissen de levensverwachting veel lager is dan gemiddeld: rond de tien jaar jaar lager bij mannen en zo'n vijftien jaar lager bij vrouwen. Vooral vrouwen met een schizoaffectieve stoornis, een psychische aandoening die zowel kenmerken heeft van schizofrenie als van een stemmingsstoornis leven korter dan gemiddeld. Zij verliezen maar liefst 17,5 jaar. Schizofrene mannen leven 14,6 jaar korter.

De onderzoekers verklaren de resultaten met een combinatie van factoren: een risicovollere levensstijl, langdurig medicijngebruik en een maatschappelijke achterstand. Ook zorgen psychische patiënten minder goed voor zichzelf, volgens dr. Rob Stewart van het Biomedisch Onderzoekscentrum.

'Deze resultaten laten zien wat de impact is van een psychische stoornis op de gezondheid van patiënten', zegt Stewart tegen Britse omroep de BBC. 'Deze resultaten zijn niet alleen te wijten aan bekende oorzaken, zoals roken, obesitas en diabetes. We moeten de gezondheid van psychiatrische patiënten verbeteren door te zorgen dat ze toegang hebben tot gezondheidszorg van dezelfde kwaliteit als andere mensen en door effectieve screeningprogramma's op te zetten.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden