Psychiatrisch rapport Tristan van der V. niet vrijgegeven

Bloemen voor slachtoffers schietpartij in Alphen a/d Rijn. © ANP Beeld
Bloemen voor slachtoffers schietpartij in Alphen a/d Rijn. © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag hoeft het psychiatrisch rapport over Tristan van der V., de dader van het bloedbad in Alphen aan den Rijn, niet vrij te geven. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald, meldt advocaat Job Knoester.

Knoester had het onderzoek in een procedure opgeëist. Dat zou van belang zijn in de strafzaak van zijn cliënt, de jongeman die wordt vervolgd omdat hij van de plannen van Van der V. zou hebben geweten.

De advocaat wilde het rapport hebben, omdat het zou kunnen aantonen dat de verdachte de dreigementen van Tristan terecht niet serieus nam en dus terecht niet naar de politie stapte.

Het gaat om het rapport van het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie (NIFP). Daaruit blijkt dat Tristan, die in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen en vervolgens zichzelf doodschoot, schizofreen was.

Het OM wilde het rapport niet vrijgegeven uit een oogpunt van privacy.

'Geen verrassing'
De advocaat noemde de beslissing van de raadkamer 'geen verrassing'. Het zou volgens hem een unicum zijn geweest als de rechters wel hadden besloten dat het OM het rapport had moeten openbaren. Knoester noemde het eerder cruciaal om te kunnen beoordelen hoe Tristan erbij zat en met wat voor een persoon zijn cliënt te maken had.

De raadsman denkt nog steeds een sterke zaak in handen te hebben. 'Voor mij blijkt uit dit dossier op geen enkele manier dat mijn cliënt wist dat Tristan een serieus plan had. Als ik de momenten, de frequentie, de context en de psychische toestand van Tristan bekijk, zie ik niet dat mijn cliënt de dreigingen serieus had moeten nemen.' Hij gaat ervan uit dat - nu het rapport niet wordt vrijgegeven - hij tijdens de rechtszaak niet meer voor verrassingen komt te staan wat betreft de psychische toestand van Tristan.

Overigens heeft de raadkamer Knoester nog niet op de hoogte gebracht van de motivatie van het besluit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden