Psychiatrisch patiënt thuis vaak beter af

AMSTERDAM - Veel patiënten in psychiatrische ziekenhuizen zouden beter af zijn met dagbehandeling in plaats van opname. Ze zijn dan tevredener over de behandeling, de kans dat ze werk en sociale contacten weer oppakken is groter en de totale behandelduur neemt af.

Van onze verslaggever

Tot die conclusie komt psychiater Lowijs Perquin van de Amsterdamse Valeriuskliniek na langdurig onderzoek onder 350 patiënten die in aanmerking kwamen voor 24-uursopname. Hij ontwikkelde een scorelijst met negen voorspellers voor het slagen van een dagbehandeling.

Perquin was eind jaren '80 een van de eerste psychiaters die, naar Amerikaans voorbeeld, begonnen met dagbehandeling voor patiënten die tot dan dag en nacht in de kliniek verbleven. De 52-jarige Perquin promoveert over twee weken. Hij interesseerde voor zijn onderzoek een begeleidingscommissie met eminente wetenschappers.

Landelijk komen elk jaar 40000 patiënten voor korte of langere tijd terecht in een psychiatrisch ziekenhuis. Zo'n 45 procent van hen kan volgens Perquin binnen twee weken weer naar huis, als de ernstigste crisis voorbij is. Ze hoeven dan alleen nog overdag naar de kliniek te komen.

Landelijk is de gemiddelde behandelduur in de psychiatrische ziekenhuizen al fors afgenomen van 350 dagen in 1986 naar 175 in 1998. Maar dat is nog altijd veel langer dan in de meeste andere landen. Zo verblijven psychiatrisch patiënten in de VS en Engeland gemiddeld maar 20 tot 50 dagen in het ziekenhuis.

In de Valeriuskliniek volgen nu al patiënten dagbehandeling die elders op gesloten afdelingen zouden worden ondergebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden