Psychiatrie moet meer doen voor patiëntjes

UTRECHT - De kinder- en jeugdpsychiatrie moet meer doen voor kinderen met een psychische stoornis die niet volledig zullen herstellen.

van onze verslaggever

Dat zeggen brancheorganisatie GGZ Nederland en onderzoeksinstituut Prismant.

De jeugdpsychiatrie is van oudsher gericht op behandeling en genezing. Zij heeft onvoldoende te bieden aan kinderen die blijvend kampen met psychiatrische aandoeningen als ernstige ADHD (hyperactiviteit), autisme, borderline-stoornissen en schizofrenie, zeggen de twee organisaties.

Zo zijn er slechts enkele tientallen plaatsen voor jongeren in beschermende woonvormen, terwijl naar schatting 300 kinderen tot en met 18 jaar daar behoefte aan hebben.

Ook ontbreekt het aan vormen van ondersteuning waardoor kinderen met chronische psychiatrische problemen (weer) bij hun ouders kunnen wonen, zoals gezins- en schoolbegeleiding, oppasmogelijkheden en logeeropvang.

Het gebrek aan speciale voorzieningen leidde er in de jaren negentig toe dat kinderen noodgedwongen in de kinder- en jeugdklinieken bleven, terwijl verdere behandeling niets meer opleverde. Een aantal van deze kinderen schoof na verloop van tijd geruisloos door naar de algemene psychiatrische ziekenhuizen voor volwassenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden