Psychiaters verwijzen nu al door naar jeugdzorg

Het is de vraag of een psychiater vertrouwelijke gegevens van een patiënt wel aan de jeugdzorg mág melden, zonder dat de patiënt toestemming geeft, stelt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Het Bureau Jeugdzorg in de regio Amsterdam pleitte zaterdag in deze krant voor een ’signaleringsplicht’ voor psychiaters. Psychiaters zouden aan hun patiënt standaard moeten vragen of deze ook kinderen heeft. Als dat het geval is en de ouder een aandoening heeft die een risico is voor de veiligheid of opvoeding van de kinderen, zou de psychiater dit verplicht aan de jeugdzorg moeten melden, vindt Wiel Janssen, directeur van het Bureau Jeugdzorg in Amsterdam en omgeving.

„Wij begrijpen de jeugdzorg wel, maar wij denken dat de heer Janssen een stap overslaat”, reageert een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie ( NVvP). „Het is gebruikelijk dat een psychiater de patiënt zelf erop wijst dat hij naar de jeugdzorg moet gaan voor hulp.” Zonder toestemming van de patiënt kan de psychiater zelf niet altijd iets beginnen, denkt de NVvP. „Het is geen kwestie van onwil als informatie niet gedeeld wordt, maar we moeten eerst juridisch uitzoeken of dit wel mag.”

Als er directe signalen zijn van kindermishandeling kunnen artsen dit al wel melden aan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), dat bij Bureau Jeugdzorg is ondergebracht. Artsenorganisatie KNMG heeft een code opgesteld die artsen het recht geeft dit te doen.

Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Vrije Universiteit en jurist van de KNMG, verklaart waarom het melden van kindermishandeling niet verplicht is voor artsen en psychiaters, zoals Janssen wil. „Zodra hulpverleners verplicht worden informatie door te geven aan jeugdzorg of politie, is er een grote kans dat ouders geen hulp meer bij hen zoeken. Dan is het middel erger dan de kwaal. Dan zijn de kinderen nog slechter af.”

Bovendien zal een verplichting leiden tot een sterke toename van meldingen. Legemaate: „Hulpverleners gaan zich indekken, want ze willen niet graag dat hen later verwijten gemaakt kunnen worden. Daardoor gaan ze te vroeg melden, of zelfs ten onrechte.” Volgens hem is de roep om een meldingsplicht ’emotioneel begrijpelijk, maar onverstandig’.

De hoogleraar denkt dat een jeugdbeschermer die toeziet op het welzijn van een kind zelf standaard contact moet zoeken met de betrokken artsen bij het gezin. „Als de jeugdbeschermer dan zegt tegen de huisarts: ik respecteer uw beroepsgeheim, maar als er gevaren zijn waar ik van moet weten om het kind te helpen, dan zou ik daar wel graag over horen. Dan kan de jeugdzorg die informatie nu best vaak al krijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden