'Psychiater is te veel drogist'

GRONINGEN (ANP) - De psychiater R. H. van den Hoofdakker heeft gistermiddag bij zijn afscheid als hoogleraar aan de Groningse universiteit kritiek geuit op zijn vakgenoten.

Van den Hoofdakker, die als de dichter Rutger Kopland in 1988 de P. C. Hooftprijs kreeg voor zijn gedichten, nam tijdens zijn afscheidscollege nadrukkelijk afstand van de pillencultuur in de psychiatrie.

Volgens Van den Hoofdakker behandelen te veel psychiaters psychische problemen als een lichamelijke kwaal. “Ze proberen problemen van een patiënt ten onrechte op te lossen met het voorschrijven van pilletjes”, meent Van den Hoofdakker, die bekendheid verwierf met zijn lichttherapie tegen winterdepressies, onderzoek naar het bioritme en slaaponderzoek.

“Pillen helpen soms wel, maar je lost er geen levensproblemen mee op. De achtergrond van een verstoorde relatie of problemen moet ook besproken worden, anders ben je alleen bezig met bestrijden van ongeluk. Er zijn twee afzonderlijke stromingen: 'praters' en 'drogisten'. Je moet een middenweg zien te vinden.”

Van den Hoofdakker heeft niet alleen zijn sporen verdiend in de psychiatrie, maar ook als dichter. Hij debuteerde in 1966 met de dichtbundel 'Onder het vee'. Zijn bundels zijn in de loop der jaren vele malen herdrukt en in het Engels en Frans vertaald. Naast de P. C. Hooftprijs kreeg hij ook de Jan Campertprijs (1970) en de Herman Gorterprijs (1975).

Hij blijft aan de universiteit verbonden 'voor nul gulden' en blijft voorzitter van de onderzoeksschool Behavioral & Cognitive Neurosciences.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden