'Psychiater heeft veel aanzien verloren'

GGZ voelt zich gediscrimineerd Petitie moet bezuinigingen ongedaan maken

De forse bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn al door de Tweede Kamer goedgekeurd, maar psychiater Herman Groen uit Twello heeft hoop dat het tij nog te keren is.

Vandaag biedt hij een petitie aan bij CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot, woordvoerder op het terrein van de ggz. Ruim 26.000 mensen ondertekenden het protest tegen de invoering van een eigen bijdrage van 200 euro voor de psychiatrie en de korting op de behandelende instellingen. "Een grote bevolkingsgroep, mensen met een psychiatrische aandoening, wordt van staatswege geoormerkt", zegt Groen. "En hoewel psychiaters niet snel zullen protesteren, moeten we ons geluid wel beter later horen. We hebben meer te overwinnen dan andere specialisten, zoals de cardioloog of de internist. Patiënten van andere specialisten hoeven geen 200 euro eigen risico te betalen. Dat is discriminatie. Je kunt dezelfde bezuiniging veel eerlijker doorvoeren door een eigen risico van 30 euro in te voeren voor iedere specialist."

Het gaat Groen niet alleen om de concrete kabinetsplannen maar ook om de gedachte die hij eronder ontwaart: psychisch lijden is geen echte ziekte. "Dat is een idee dat nog breed aanwezig is. Als een Bekende Nederlander door depressie komt te overlijden, kiezen veel mensen formuleringen als 'een zelfgekozen dood'. Terwijl iemand eigenlijk is overleden aan een aandoening die veel voorkomt: 10 tot 15 procent van de mensen krijgt ermee te maken. Werkgevers kost dat naar schatting jaarlijks bijna 3 miljard euro. En in een aantal gevallen is de ziekte dodelijk." Deze miskenning ontwaart Groen ook bij minister Schippers van volksgezondheid, die stelde dat mensen hun psychische problemen ook kunnen bespreken in hun eigen kring. "Wat denk je dat de mensen hebben gedaan die bij ons komen? Eindeloos gesproken, met familie, vrienden en de huisarts. Ze komen juist in de psychiatrie omdat ze het daarmee niet redden. Dat is het onthutsende inzicht dat je als behandelaar krijgt in de praktijk, waar de minister geen idee van lijkt te hebben."

De psychiater is de laatste decennia van zijn voetstuk afgestapt, wellicht iets te hard, meent Groen (59). "We hebben ontzettend veel gedaan aan het destigmatiseren van patiënten, om duidelijk te maken dat onze klinieken geen verheven instituties zijn. Dat heeft wel aanzien gekost, psychiaters staan in het rijtje specialisten onderaan op dit punt."

Groen biedt de petitie aan bij het CDA en heeft gedoogpartner PVV mails gestuurd waarin hij erop wijst dat iedereen, ook de kiezers van Wilders, als patiënt getroffen kunnen worden door de bezuinigingen. Behandelaars kunnen de uitvoering van de plannen frustreren, zegt Groen. "Wij kunnen onze patiënten adviseren om de eigen bijdrage niet te betalen. Om te wachten tot de zorgverzekeraar een aanmaning stuurt. Maar hij hoopt dat het niet zo ver komt. "Het zal niet de eerste keer zijn dat een plan wordt teruggedraaid nadat het parlement akkoord ging."

Kabinetsplannen
Het kabinet kort volgend jaar circa 600 miljoen euro op de geestelijke gezondheidszorg, ruim tien procent van het totale budget. Onderdeel daarvan is een eigen bijdrage voor de psychiatrie van jaarlijks maximaal 200 euro, en daarnaast ook eigen bijdrages voor mensen die in instellingen zijn opgenomen. De rest van het bedrag moeten de ggz-instellingen zelf bezuinigen. Koepelinstelling GGZ Nederland protesteerde, maar de Tweede Kamer ging akkoord met deze plannen van minister Schippers van volksgezondheid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden