Psychiater ging onbevoegd zijn gang

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Een onbevoegde psychiater heeft de afgelopen jaren in tientallen tbs-zaken advies uitgebracht. Het is daarom de vraag of uitspraken van de rechter in die zaken geldig zijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de zaken nu opnieuw voor de rechter brengen. Maar dat kan helemaal niet, vrezen betrokken advocaten.

De psychiater werkte bij de Nijmeegse Pompestichting, waar veel tbs'ers zijn opgenomen. Een psychiater mag alleen zijn werk doen als hij geregistreerd staat in het BIG-register, een databank met zorgverleners.

Aanvankelijk was dat bij deze psychiater in orde, maar zijn registratie verliep in juni 2008 en een hernieuwde registratie regelde hij niet. Gevolg: de man mocht zijn werk niet meer doen. Toch bleef hij in de kliniek werken - hij was ook plaatsvervangend hoofd van de inrichting ­- en adviseerde hij in de jaren daarna in zo'n dertig zaken over de verlenging van opgelegde tbs-maatregelen.

De rechter kan een tbs-maatregel telkens met één of twee jaar verlengen. Voordat zo'n beslissing wordt genomen, moet een psychiater uit de kliniek waar de tbs'er verblijft daarover advies uitbrengen.

De zaak van de onbevoegde psychiater kwam onlangs aan het licht bij het ministerie van veiligheid en justitie. Dat schakelde het OM in, dat op zijn beurt de betrokken advocaten inlichtte.

De psychiater adviseerde over twee cliënten van advocaat Dennis Wolters. "Het is schandalig dat deze man gewoon bleef werken, maar ik vrees dat hier weinig aan te doen is." Het OM wil de zaken nogmaals aan de rechter voorleggen, voorzien van een psychiatrisch advies dat wél geldig is.

"Het is de vraag of dat iets uithaalt", zeggen Wolters en ook advocaat Niels van der Laan. Die laatste vertegenwoordigt één tbs'er over wie de onbevoegde psychiater adviseerde. "De wet bepaalt dat er tussen twee verlengingen in niet door de rechter kan worden getoetst."

De eerste verlengingszaak ­- die door het OM als proefproces wordt beschouwd - dient later deze maand voor het gerechtshof in Arnhem.

In de meeste gevallen besloot de rechter overigens tot verlenging van de tbs-maatregel. Maar in zeker één geval werd de tbs-maatregel beëindigd - zij het tegen het advies van de psychiater in ­- en kwam de tbs'er op vrije voeten. Het OM twijfelt nog of ook deze zaak opnieuw voor de rechter wordt gebracht.

Overigens gaat het mogelijk om meer dan dertig zaken. De psychiater adviseerde eind vorig jaar nog over een tbs'er, blijkt uit onderzoek van deze krant, maar die zaak komt niet op de lijst voor die het OM hanteert. "Ik overweeg een kort geding", zegt advocaat Claudia van Oort. "De rechtbank is indertijd misleid. Bovendien gaat het intussen met mijn cliënt nog weer veel beter. Alle reden om dat nog eens aan de rechter voor te leggen."

Het ministerie van veiligheid en justitie wil weinig over de zaak zeggen. "Eind deze week wordt eerst de Tweede Kamer over de kwestie geïnformeerd."

De psychiater werkt niet meer bij de Pompestichting. Volgens het BIG-register - waar hij nu als arts en psychotherapeut in vermeld staat - is hij werkzaam bij GGZ Eindhoven. Of hij daar ook met tbs'ers werkt, is niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden