Psychiater gaat zelf euthanasie beoordelen

De Levenseindekliniek.  Beeld ANP
De Levenseindekliniek.Beeld ANP

Een nieuwe richtlijn moet het aantal doorver­wijzingen naar de Levenseindekliniek inperken.

Marten van de Wier

Psychiaters gaan beter luisteren naar euthanasieverzoeken van hun patiënten. Dat blijkt uit de nieuwe richtlijn voor euthanasie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).

Psychiaters moeten het onderwerp ‘bespreekbaar’ maken, en zorgen dat een patiënt zich ‘gehoord’ voelt, zo staat in de richtlijn. Ook zijn er extra zorgvuldigheidseisen ingebouwd in de beoordelings­procedure: zo moet de psychiater de naasten van zijn cliënt betrekken bij het besluit, en al in een vroeg ­stadium een collega raadplegen die meedenkt of er nog behandelopties zijn.

Met de nieuwe richtlijn nemen de psychiaters meer verantwoordelijkheid in het euthanasiedebat. Tussen 2008 en 2017 is het aantal psychiatrisch patiënten waaraan euthanasie wordt verleend gegroeid van 2 naar 83 per jaar. Maar het grootste deel van de euthanasievragen schuiven de behandelende psychiaters nu nog door naar de Levenseindekliniek. Die honoreerde vorig jaar 65 euthanasieverzoeken door psychiatrisch patiënten. Dat is 9 procent van het totale aantal psychiatrisch patiënten die bij die kliniek aanklopten.

Band met de patiënt

Cecile Gijsbers van Wijk, lid van de NVvP-commissie die de richtlijn heeft herzien, vertelde vorig jaar al in de Tweede Kamer dat ze zich zorgen maakte om de prominente rol van de Levenseindekliniek. De behandelend psychiater heeft volgens haar een betere band met de patiënt, en betere kennis van zijn problemen. Dat vindt ook de Levenseindekliniek. Die noemt de aanwijzing een ‘stimulans’ voor psychiaters om euthanasieverzoeken zelf te behandelen, en dat juicht ze toe.

Ook de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is gelukkig met de richtlijn. “De doodswens van patiënten wordt door veel psychiaters nu nog onvoldoende serieus genomen”, zegt woordvoerder Dick Bosscher. “Vaak zeggen psychiaters dat er altijd nog een andere behandelmethode is, of beschouwen ze de doodswens als onderdeel van het ziektebeeld.” Beide kunnen ook waar zijn, erkent Bosscher. Maar psychiaters moeten in elk geval bereid zijn om de optie van euthanasie te bespreken, en dat zijn ze nu vaak nog niet, stelt Bosscher.

Weerstand

Psychiater Menno Oosterhoff verwacht geen ‘grote verschuivingen’ door de nieuwe aanwijzing. “De weerstand tegen euthanasie bij psychiatrisch patiënten neemt juist toe”, stelt Oosterhoff, die zelf als tweede arts meekeek bij drie gehonoreerde euthanasieverzoeken. “Ik denk dat ons werk er voor een groot deel uit bestaat om altijd de moed erin te houden, soms tegen beter weten in. Dat maakt euthanasie voor psychiaters zo ingewikkeld. Maar ik denk dat iedere psychiater in zijn leven weleens iemand tegenkomt die hij niet kan helpen.”

Oosterhoff heeft nog niet meegemaakt dat een van zijn eigen patiënten euthanasie wilde. Hij weet niet wat hij in de geval zou doen. “Het zou ook kunnen dat ik doorverwijs. Zoals je toch ook je eigen kinderen niet gaat opereren.”

Lees ook:

Groot deel van de wilsverklaringen voor euthanasie blijkt nutteloos

Wie denkt er te zijn met een wilsverklaring kan bedrogen uitkomen:ruim de helft van deze verklaringen is verouderd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden