Psychedelische truffel net zo populair als eerder de paddo

Een kwekerij van psychedelische truffels in Zuid-Holland. © Maarten Hartman

Drie jaar na het verbod op de hallucinerende paddestoel heeft de psychedelische truffel zijn plaats volledig ingenomen. De pakweg negentig smartshops in Nederland verdienen met de verkoop van deze zogeheten sclerotia nu al net zoveel als met paddo's voordat die op 1 december 2008 werden verboden.

Dat zegt Paul van Oyen, voorzitter van de VLOS, de branchevereniging van smartshops.

De truffel, zoals het groenbruine knolletje wordt genoemd, is feitelijk geen truffel, maar een schimmel. De uitwerking lijkt wat op die van de paddo, maar is wat milder. Bij een normale dosering kan een euforisch gevoel optreden en zien kleuren er wat intenser uit.

Incidenten
Door de milde uitwerking komen er bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) jaarlijks maar tien meldingen binnen van mensen bij wie de trip verkeerd uitpakte. Voor de paddo waren dat er in 2008 nog zo'n zestig.

Eén van die incidenten, de zelfmoord van een zeventienjarige Franse scholiere in Amsterdam, droeg eraan bij dat de paddo in 2008 verboden werd. Vanwege de mildere werking van truffels en het afnemend aantal incidenten zien zowel het NVIC als het Trimbos-instituut geen reden voor een verbod.

Toeristen
Toch maakt Van Oyen zich 'ernstig' zorgen. Het aantal souvenirwinkels in Amsterdam dat de truffels illegaal verkoopt, is volgens hem de laatste jaren explosief gestegen. "Toeristen worden in die souvenirwinkels niet voorgelicht. Ze krijgen veel te grote porties mee. Je kunt er echt op wachten dat het misgaat.

En dan zijn wij de klos. Want als ook dit straks verboden wordt, verruilen de souvenirwinkels gewoon de truffels voor paraplu's. Makkelijk. Maar wij zijn dan onze hele handel kwijt."

Het stadsdeel Centrum, met veel souvenirwinkels, erkent het probleem. Volgens een woordvoerder mogen alleen smartshops de psychoactieve knollen verkopen. "Als we een indicatie hebben dat een ander dat doet, dan grijpen we meteen in", zegt hij. Maar volgens van Oyen gebeurt dat bijna nooit. Het stadsdeel heeft nog geen boetes uitgedeeld of winkels gesloten.


'Truffelverbod stimuleert synthetische drugs'

"Waar moet het artikel over gaan? Het gaat toch niet te veel over politiek?" Een bezoek aan Mycologics, een kwekerij van psychedelische truffels in het Zuid-Hollandse Hazerswoude-dorp, stuit aanvankelijk op een flinke dosis weerstand.

Sinds het verbod op paddo's in 2008, is de verkoop van truffels fors gestegen. Toch zit directeur Ali Kucuksen (47) niet zo op publiciteit te wachten. Eerst wil hij even overleggen met broer Murat (43) met wie hij de zaak runt. "Iemand in Den Haag hoeft maar iets verkeerd op te vatten en wij hebben een probleem. We hebben de politieke wind niet bepaald mee."

Een dag later belt hij. Van harte welkom. Ze weigeren geheimzinnig te doen, louter omdat anderen vanuit hun onderbuik regeren, zeggen ze. In twee witte loodsen aan het einde van het dorp staat hun kwekerij. Een professionele, steriele omgeving waar zes mensen met mondkapjes werken.

Anders dan de leek zou vermoeden, zijn hier geen varkens die naar truffels graven. "Ja, dat verhaal horen we wel vaker", lacht Ali. "Wat men in de volksmond een truffel noemt, is eigenlijk een knolletje van een schimmel in de grond, niets meer dan een parkeerplaats voor voedingstoffen eigenlijk."

Een korte rondleiding leert dat het niet om de eerste de beste boterhamschimmel gaat. Van de pakweg 20.000 soorten hebben er weliswaar veel een psychedelische werking, maar slechts vier vormen ook een knolletje. Eén van die vier wordt vanuit een glazen pot in een flinke plastic zak met graan gestopt. In een warme kamer ontstaan er in ongeveer veertien weken dan kleine knolletjes, met namen als Mexicana, Tampanensis, Atlantis en Galindoï.

Beide boers probeerden het nooit. Vroeger experimenteerden ze wel eens, maar toen waren er geen truffels. "Never get high on your own supply", zo luidt het credo.

De weestand tegen het bezoek is te verklaren, legt Ali uit. "In 2002 besloot de Hoge Raad dat de teelt van paddo's legaal was. Wij investeerden honderdduizenden euro's. En toen werd op basis van één incident besloten om paddo's te verbieden."

De beide broers zijn - net als de branchevereniging - bang dat er door de toenemende verkoop van truffels in souvenirwinkels straks iets misgaat. Hoewel die winkels er geen vergunning voor hebben, zien ze de truffel als een lucratieve niche. Door ontbrekende voorlichting is een incident zo geboren, denken de broers.

Ze zijn bang dat een voorval buiten hun schuld om de doodsteek kan betekenen voor hun bedrijf. Voor de gebruiker zou dat volgens Ali bovendien ook negatieve gevolgen kunnen hebben.

"Als ook de truffel verboden wordt, stappen ze over op nieuwe, synthetische drugs. Daarvan weet niemand wat er in zit."


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden