PSV wacht nog veel werk, maar de coach heeft geen tijd

In de competitie-ouverture tegen Heracles op het kunstgras in Almelozijn de problemen van PSV pijnlijk bloot gelegd.

Het middenveld van de overtuigende kampioen en bekerwinnaar van vorigseizoen vormt momenteel de achilleshiel. De club nam recent afscheid vanex-aanvoerder Van Bommel (Barcelona), verbindingsspeler Vogel (AC Milan)en energiebron Park (Manchester United).

In Almelo bestond de middenlinie van de Eindhovenaren uit Lucius, Cocu,Bouma en Afellay. De van SC Heerenveen overgenomen Fin Vüyrynen begon opde bank en viel in de tweede helft in, terwijl de Argentijn Ferreyranegentig minuten in de dug-out bleef. De Belg Simons debuteerde op de plekin de defensie die vorig seizoen door Bouma werd ingenomen.

Hiddink draait niet om de problemen heen en onderkent dat zijn ploegweliswaar controlerend kan spelen, maar nog niet in staat is om tedomineren. Verder voedt het middenveld de voorhoede nog te weinig. ,,De rolvan Bouma op het middenveld is niet definitief. Wij zijn momenteel aan hetkijken welke combinaties op het middenveld mogelijk zijn en hopen dat wijnog iets op de transfermarkt kunnen doen.

Cocu was in Almelo de inspiratiebron op het middenveld van PSV. Deaanvoerder begon in een teruggetrokken rol en schoof later door naar eenmeer offensieve positie. De ervaren Cocu weet dat PSV op korte termijn eenkwalitatieve injectie nodig heeft. ,,De club is bezig met versterkingen,maar je moet wel goed weten wie je binnen haalt en vooral geenpaniekaankopen doen. Je moet spelers zoeken die extra kwaliteiten brengen,in de Nederlandse competitie willen spelen en betaalbaar zijn.

PSV begon de competitie tegen een promovendus, die de landskampioen opde juiste wijze bestreed: met veel inzet, en fel in de duels. Erontwikkelde zich een wedstrijd waarin beide ploegen weinig tot niets voorelkaar onder deden. Nadat aanvoerder Cocu de bezoekers in de 84ste minuutop voorsprong had gezet leek het duel beslist, maar linksbuiten Sluijterzag drie minuten later een voorzet met veel geluk achter doelman Gomeseindigen.

Hoewel er in Eindhoven nog veel moet gebeuren voordat er een ploeg staatdie het niveau van vorig seizoen enigszins kan benaderen, verblijft Hiddinkde komende dagen bij de Australische selectie, die een trainingsstage inHoenderloo afwerkt. Hiddink is naast coach van PSV ook parttime bondscoachvan Australië, dat zich voor het eerst sinds 1974 weer voor een WK hooptte plaatsen. Hiddink ervaart zijn afwezigheid niet als een probleem. Veelinternationals zijn deze week op pad met verschillende nationale ploegenen de coach heeft het volste vertrouwen in zijn assistenten Rutten enEijkelkamp.

Heracles-trainer Peter Bosz was niet alleen over het resultaat tespreken, maar was tevens blij met de ambiance die in het stadion hing.,,Het publiek is echt achter de ploeg gaan staan. Ik heb dat hier éénkeer eerder meegemaakt: vorig seizoen tijdens de kampioenswedstrijd.Heracles heeft een smalle selectie, waarin weinig spelers ervaring op hethoogste niveau hebben. Bosz heeft geen moeite met de rol van underdog.,,Iedereen roept dat wij degraderen. Ik hoop dat de mensen dit blijvenroepen. Het kan dan alleen maar meevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden