PSV voorzichtig na tegenvallers in Korea
Xiang Sun heeft de commerciële waarde van PSV in China een impuls gegeven. De Eindhovense club ziet kansen maar blijft realistisch, na de ervaringen in Zuid-Korea.
In China, een land van 1,3 miljard mensen, is voetbal de populairste sport. Xiang Sun is er een bekende international. Vorige week zorgde hij voor een primeur in de eredivisie; nooit eerder speelde een Chinees in de Nederlandse competitie. Woensdag was hij namens PSV zelfs de eerste Chinees ooit in de Champions League. Dat bleef in zijn vaderland niet onopgemerkt. De grote media berichtten er uitvoerig over, de Chinese editie van de website van PSV mocht zich verheugen in ongekende populariteit. Tien miljoen Chinezen keken naar beelden van PSV-Arsenal.
PSV wil daar munt uit slaan, maar schreeuwt niet meer van de daken dat het grote geld in Azië lonkt. Eerder mislukte de missie om in Zuid-Korea commercieel te slagen. Na het WK voetbal van 2002 kwam Guus Hiddink als een Koreaanse held naar PSV, met in zijn spoor Lee en Park. De club ging in zee met een sportmarketingbedrijf dat de naam van PSV zou moeten gaan exploiteren in Korea. Maar Skycom bleek andere bedoelingen te hebben en wilde liever profiteren van de band met PSV om zelf Koreanen in Europa te slijten. Alleen de deelname van PSV aan de Peace Cup in 2003 en 2005 leverde inkomsten op. „De verwachtingen waren toen te hoog gespannen, nu pakken we het anders aan”, zegt commercieel directeur Rob Ribbers.
Al in 2004 ging PSV in zee met een van de grootste sportmarketingbedrijven van China. Dat verzorgt sindsdien ook de website van PSV in het Chinees. De site is vooral bedoeld om het ’merk’ PSV te versterken. PSV liet destijds een onderzoek door Maastrichtse studenten uitvoeren naar de mogelijkheden dat verder uit te bouwen. Ribbers: „Daaruit bleek dat we op het gebied van merchandising, de verkoop van allerlei PSV-attributen, niet veel hoefden te verwachten. Alles wat je er aanbiedt, is een dag later gekopieerd en wordt voor weinig geld te koop aangeboden.”
De aanwezigheid van Xiang Sun zou wel op andere manier geld kunnen opleveren. Een trip naar China met hem in de gelederen opent alle deuren. De club wil er dit voorjaar graag heen, maar dat kan alleen als PSV landskampioen wordt en niet aan de playoffs hoeft deel te nemen. „Het ligt ook aan de technische staf maar China is een serieuze optie.” PSV voert hierover ook gesprekken met hoofdsponsor Philips.
Andere inkomsten moeten komen uit de verkoop van beelden. Ribbers: „Voor de uitzendrechten van de wedstrijden is dit niet mogelijk omdat die collectief door de eredivisieclubs zijn verkocht. Maar alle beelden die we zelf maken kunnen we wel verkopen.”
PSV begon deze week met PSV TV op internet. Daarop staan in eigen beheer gemaakte filmpjes. Het eerste ging niet geheel toevallig over Sun; hij was met eigen camera’s gevolgd tijdens Heracles-PSV en mocht daarna in het Chinees zijn verhaal doen. PSV wil deze filmpjes gaan verkopen aan kabel- of tv-kanalen, in China maar ook in Zuid-Amerika waar ook veel belangstelling voor PSV is. „We denken aan een wekelijks journaal over een speler om dat dan te verkopen”, zegt marketingmanager Peter Kentie. Met de verkoop van beelden aan Japan verdiende Feyenoord eerder veel geld aan Shinji Ono.
De commerciële afdeling van PSV functioneert geheel los van de technische staf, claimen de Eindhovenaren. Sun werd al in 2003 gescout door Piet de Visser en of hij speelt is de keuze van trainer Ronald Koeman. Volgens Kentie maakt het dat lastig om voor de langere termijn afspraken te maken in China. Gisteren raakte hij alweer geblesseerd.
„Ze zijn in China alleen geïnteresseerd in Engeland, Spanje en de Champions League. Maar om garanties te kunnen geven aan onze mediapartner daar zou Sun langer bij ons moeten spelen. Hij is voorlopig voor een halfjaar gehuurd. Ook zijn imagorechten zijn nog in handen van zijn club Shenhua in Shanghai. Dus kunnen we hem ook niet zomaar op de foto zetten met een scheerapparaat.”