PSV te beperkt voor top Europa

Voor PSV dreigt uitschakeling in de Champions League, na een kansloze 2-0 nederlaag bij Fenerbahce. De kampioen komt na mooie jaren in internationaal opzicht nu veel te kort.

Zoals mocht worden gevreesd, werden de grenzen van PSV gisteravond in scherpe contouren belicht. In het Sükrü Saracoglu-stadion van Istanbul sloeg Fenerbahce met een 2-0 zege een waarschijnlijk beslissend gat met de naar internationale maatstaven ontkrachte Nederlandse kampioen.

Na drie respectabele Europese seizoenen verloor PSV goeddeels het uitzicht op de vervolgfase van de Champions League, en interim-coach Wouters moest ook in zijn tweede duel het hoofd buigen, na de competitienederlaag bij Heerenveen (2-1). Voor hem voltrekt zich een voorspelbaar doemscenario, al kon hem weinig worden verweten. In navolging van de vertrokken Ronald Koeman moest Wouters zich neerleggen bij een gebrek aan elementaire kwaliteit, strijdbaarheid en (met nota bene slechts twee treffers in vier wedstrijden) slagvaardigheid.

Binnen luttele minuten werd PSV in de eerste helft al geveld, met twee doelpunten die eerder de eigen tekortkomingen dan de kracht van de tegenstander tekenden. In wat stereotiep als een heksenketel geldt, een kolkend Turks stadion, werden de fanatieke fans opgezweept door het scoreverloop dat weinig verbazing mocht wekken, hoe ongecoördineerd hun favorieten ook ten aanval trokken. Een typerende ingreep van interim-coach Wouters had vooraf al veel aangekondigd over de mogelijkheden en vooral de onmogelijkheden van PSV in Istanbul.

De defensieve middenvelder Van der Leegte, onder Koeman niet voor niets een reserve, bleek verkozen boven Bakkal. Niet dat PSV met de op dit niveau nog ongewapende jeugdinternational veel meer kans zou hebben gehad, maar voor het type voetbal was de keuze van Wouters in hoge mate bepalend. PSV legde zich erop toe om de opponent af te weren, waarbij weldra de al vaker getoonde slordigheden in balbezit, van te veel modale spelers, zich wreekten.

Het was veelzeggend dat Simons, de aanvoerder die de laatste weken al steeds meer moeite ondervond om zijn ploeg bijeen te houden, de ondergang gisteren inluidde. Hij leed in een riskante zone balverlies, een onvermijdelijke fout uiteindelijk gezien de aanhoudende onrust bij PSV. De Turken vonden prompt een gat in het linkerverdedigingsblok en de jonge verdediger Marcellis tikte de bal na een strakke voorzet van Kazim onfortuinlijk in eigen doel (0-1).

Niet veel later was PSV al uitgeteld, na een combinatie die de Brabantse stellingen opnieuw openreet. De Braziliaanse aanvoerder Alex werd niets in de weg gelegd en spits Sentürk sloeg na diens intelligente passje gedecideerd toe (2-0). Beter kon niet worden geïllustreerd dat PSV aan een kansloze missie bezig was. Fenerbahce had in het laagwaardige eerste halfuur bepaald niet kunnen beantwoorden aan de indruk dat er tegenwoordig in Istanbul belangrijke stappen voorwaarts worden gezet, en toch had het al snel niets meer te duchten.

Voor wie zich afsloot voor de opwindende entourage, bleef er van het gejaagde Turkse spel niet bijster veel over. Maar op de bank moest Wouters ervaren wat Koeman al had ondervonden: PSV, minder geroutineerd bovenal dan de afgelopen jaren, mist op te veel posities het vermogen om zich in Europa verantwoord teweer te stellen. Hoe beperkt de middelen zijn, bleek onder meer opnieuw uit de samenstelling van de defensie. Ook Wouters moest zich behelpen met Kromkamp en Alcides, die aan de internationale vereisten niet kunnen voldoen.

Van de twee zonk Kromkamp gisteren het diepst. Hij maakte halverwege plaats voor Zonneveld, de gewezen clubspeler van wie het heil op een hoger plan ook niet mag worden verwacht. Ook in aanvallend opzicht voldeed PSV opnieuw niet aan de normen, met de radeloze spitsen Farfan en Lazovic en Perez, die de inhoud voor een structurele rol als vormgever niet meer heeft. Aan de overzijde hield Fenerbahce zich in, met de geruststellende gedachte dat met 2-0 de verhoudingen in groep G al afdoende waren vastgelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden