PSV staat al tweede in het flater-klassement

EINDHOVEN - Zonder te overdrijven kan worden gesteld dat PSV vanavond de belangrijkste wedstrijd van het seizoen 1998-1999 speelt.

De miljoenenbrigade alias het vreemdelingenlegioen uit Oost-Brabant, zou net als Ajax het liefst de geheime besprekingen over de internationale Superliga bijwonen. Voorlopig wordt PSV voor dat podium echter over het hoofd gezien. Hoe kan het ook anders, nu de club vanavond tegen de Slovenen van Branik Maribor - in de aanloop naar de groepsindeling voor de Champions League - met een 2-1 achterstand begint.

Manager Frank Arnesen benadrukt de ernst van de situatie, wanneer hij zegt: “Er staat geld op het spel en ook de steun van publiek en sponsors.” Voor PSV gaat het vanavond niet alleen om heel veel geld, maar eventueel ook om de eerste plaats op de Nederlandse ranglijst van Europese super-flaters. In dat zwartgallige klassement staat Ajax al 38 jaar op kop, maar in de herfst van 1996 is PSV opgeklommen naar de eerloze tweede plaats, gevolgd door Feyenoord als nummer drie. De top-3 der schokkendste eliminaties ziet er als volgt uit:

1. Ajax-Fredrikstad FK

Het is al met een ellendig gevoel dat Ajax op maandag 29 augustus 1960 naar Noorwegen vliegt. Daags tevoren heeft Feyenoord in de Kuip ongenadig uitgehaald: 9-5, maar het stond na veertig minuten al 5-1 en een kwartier voor tijd 9-3. In het vissersplaatsje Fredrikstad blijkt dat Ajax-trainer Vic Buckingham weinig of geen vat meer heeft op zijn losgeslagen selectie. De spelers beschouwen de trip als een gezellig uitje. Vrije Volk-journalist Cor van de Poel ziet de spelers de avond voor de wedstrijd de bloemetjes buiten zetten. In het veld spelen de semi-profs van Ajax drie keer amateuristischer dan de ware amateurs van Fredrikstad FK; de meeste Noorse spelers verdienen de kost op zee. Ajax begint nog wel aardig, met snelle goals van Cees Groot en Sjaak Swart, maar vervolgens is er sprake van een onvoorstelbaar gebrek aan concentratie. De paar duizend Noorse toeschouwers beginnen er aardigheid in te krijgen en schreeuwen hun favorieten zowaar naar een 4-2 voorsprong. Door een late treffer van Bennie Muller denken de Amsterdammers alsnog een goede kans te hebben, maar bij de return in een voor driekwart leeg Olympisch Stadion kunnen de zo productieve broers Cees en Henk Groot er wegens familieomstandigheden niet bij zijn. De vaste reserves Jan Seelen en Bobby Westra zijn hun vervangers. Zij lopen zich vast op doelman Per Mosgard: 0-0. Deze afgang zal Vic Buckingham de kop kosten, zij het dat hij in 1964 nog eens terug keert in de Meer. Hoe sterk Fredrikstad FK in 1960 werkelijk is, blijkt in de tweede ronde. De kampioen van Denemarken, de net zo zuivere amateurs van het Deense Aarhus, zijn niet te houden voor de Noren: 3-0 en 1-0.

2. Brann Bergen-PSV

PSV-coach Dick Advocaat zoekt in 1996 al een halfjaar naar een aanvaller van Europees niveau, wanneer tegen de deeltijd-profs van Brann Bergen moet worden gespeeld. De Noorse trainer Kjell Tennfjord lacht maar wat wanneer hij hoort hoeveel miljoenen dollars PSV wel voor een goalgetter over heeft. Volgens Tennfjord speelt het grootste aanvalstalent bij hem: de jonge Tore Andre Flo. Jawel, die kent Advocaat, maar volgens de Hagenaar mist hij beslist het niveau voor PSV. “Want dan hebben we het dus wel over het hoogste niveau.”

In de tweede ronde van de Europa Cup voor bekerwinnaars gaat PSV af als een gieter en is Tore Andre Flo twee keer de grote man. Hij is niet van de bal te krijgen. In Bergen denkt PSV nog met de schrik vrij te komen, wanneer Phillip Cocu na twee goals van Ivar Mjelde in de blessuretijd tegen scoort. In Eindhoven beleeft PSV een afgang. Binnen een uur staat het dankzij doelpunten van Hasund en Flo 0-2. Pas in de slotfase wordt het dankzij Rene Eijkelkamp en Boudewijn Zenden nog 2-2, maar zelfs 3-2 zou niet toereikend zijn geweest. De uitschakeling is vooral voor Dick Advocaat een drama. Als bondscoach kon hij met het Nederlands elftal ook al nooit winnen van Noorwegen. Bij monde van Harry van Raaij zegt het bestuur van PSV na de buitengewoon pijnlijke uitschakeling dat het actie wil ondernemen in de richting van een transfer-Flo. Maar Advocaat blijft volhouden dat de Noorse slungel niet goed genoeg is. Een jaar later koopt hij Peter Möller.

3. Feyenoord-UT Arad

Feyenoord is net twintig weken kampioen van Europa en drie weken wereldkampioen, wanneer de 'kleine' Roemeense kampioen UT Arad zich voor het nieuwe Europa Cup-jaar als eerste tegenstander meldt. UT Arad is geen ploeg om te vrezen. Op de een of andere manier is deze provincieclub een jaar eerder ook al landskampioen geworden, maar in de Europa Cup is meteen maar met 8-0 van de Poolse titelhouder Legia Warschau verloren. Feyenoord-coach Ernst Happel gaat gewoontegetrouw zelf ook deze onbekende opponent bekijken. In zijn spoor bevinden zich enkele Rotterdamse journalisten. Happel zegt onomwonden dat het 'een blamage' zou zijn wanneer Feyenoord er tegen deze ploeg in de eerste ronde uitvloog. In de sfeer van grenzeloze onderschatting heeft de granieten stopper Theo Laseroms bij de loting ook al een duit in het zakje gedaan: “UT Arad, wat is dat ? Is dat net als Ajax een afwasmiddel?” UT Arad kan alleen maar tegenhouden, verder helemaal niks, vindt Happel. “En ze kunnen niet eens allemaal tegenhouden. Rechtsback Birau kan er geen bliksem van, die jongen wordt helemaal gek gespeeld door Coen Moulijn.” In de Kuip wordt Happel al afgerekend op zijn grootspraak: 1-1. UT Arad blijft ook thuis negentig minuten lang verdedigen en houdt het op een 'winnende' 0-0. Na de afgang houdt Ernst Happel vol dat UT Arad 'helemaal niks' is.

Houdt Bobby Robson intussen rekening met een volgende super-flater van een Nederlandse Europa Cup-ploeg? Gisteren wekte die vraag slechts ergernis bij de Engelsman, die twee weken geleden in Maribor ook al niets anders dan een overwinning voor PSV in het verschiet zag. Veiligheidshalve deed Robson dit keer geheimzinnig over zijn opstelling geheim, die hij destijds in Maribor al de dag voor de wedstrijd prijsgaf. Maar aan uitschakeling denkt de PSV-trainer niet. “Dat is puur hypothetisch. Daar weiger ik aan te denken. Als ik straks het stadion uit loop, kan ik ook onder een bus lopen. Dat is ongeveer hetzelfde.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden