PSV neemt de Braziliaan als mens niet langer serieus

PORTO - De gewoonte getrouw wordt PSV's opstelling voor een Europa Cup-duel pas op de dag van de wedstrijd bekend gemaakt. Van die regel wijkt coach Hans Westerhof ook bij het debuut in de Champions League tegen FC Porto niet af. Voor Romario blijft het dus nog even spannend. Mag hij dit keer wel, of andermaal niet buiten Eindhoven aan een belangrijk Cup-duel beginnen?

Weken geleden, toen men bij PSV werd opgeschrikt door het zoveelste openbare wangedrag van Romario, zei Westerhof dat hij zeker van plan was de in competitie-verband geschorste Braziliaan klaar te stomen voor de wedstrijd in het Das Antas-stadion. Dat Romario gebrand is op deze wedstrijd staat vast. Er zijn altijd wel weer apsecten van secundair belang die voor Romario enorm gewichtig zijn. Vooral ook nu weer. Bij FC Porto staat een handvol Brazilianen onder contract, onder wie de befaamde Aloisio (ex-Barcelona). De club heeft tegenwoordig met Carlos Alberto Silva ook een Braziliaanse coach. Gevoegd bij het ster-dom van Romario zelf, is het dus vanzelfsprekend dat de wedstrijd in Brazilie door de televisie wordt uitgezonden. Zeker nu hij onlangs met de Braziliaanse nationale ploeg in Parijs tegen de Fransen zo lekker heeft gespeeld, is het Romario veel waard letterlijk en figuurlijk goed in beeld te blijven. Dat hij in dit opzicht raar kan reageren, ondervond Westerhof eerder dit seizoen. In Zuid-Spanje speelde PSV toen een vriendschappelijke wedstrijd tegen Real Madrid. Bij winst op Real zou de finale tegen Sao Paulo ook live in Brazilie worden uitgezonden. Romario scoorde tweemaal tegen Real, maar werd met het oog op mogelijke overbelasting uit het veld gehaald. PSV verloor uiteindelijk en Romario reageerde op de van hem bekende, kinderlijk-ongenuanceerde manier. Westerhof was op slag een enorme eikel, zo meende Romario.

Het is een publiek geheim dat Hans Westerhof geweldig is afgeknapt op Romario. De spits heeft na zijn drie doelpunten opleverende show tegen AEK Athene doelbewust de publiciteit gezocht; enkel en alleen met het doel coach en medespelers te beschadigen. Romario staat nu meer dan ooit alleen in de groep. In een gesprek met Hans Westerhof, assistent-trainer Frank Arnesen en voorzitter Jacques Ruts, werd overeen gekomen nu maar eens geen geldstraf uit te delen. Ten eerste maakt dat op de grootverdiener uit Rio helemaal geen indruk en ten tweede heeft Romario wel eens laten doorschemeren dat hij die boetes niet eens betaalt. De laatste straf droeg een opvoedkundig karakter: Romario moest zijn excuses aanbieden aan Edward Linskens, Erwin Koeman, Adri van Tiggelen en Hans Westerhof, de collega's die hij zo zwaar beledigde. Alle andere PSV'ers vonden dat een prima idee, maar het kenmerkt de volstrekt onwerkbare situatie, dat Romario die excuses nog altijd niet heeft aangeboden. Hij gaat zijn eigen weg en heeft na het vertrek van Stan Valckx (naar Sporting Lissabon) en Twan Scheepers (MVV) niet een vriendje meer bij PSV. De situatie is bereikt dat niemand Romario als mens nog serieus neemt.

Het is voor een gentleman als Hans Westerhof al helemaal niets met dit soort onberekenbare en qua gedrag ronduit ordinaire vogels op te trekken. Westerhof ziet uiteraard het grote belang van een vedette in, maar zijn karakter is niet zo slap/meegaand als dat van zijn voorganger-gentleman Bobby Robson. Robson kreeg chronische hoofdpijn van de fratsen en beledigingen van Romario, maar mede bij gebrek aan daadkracht binnen de PSV-top, ondernam hij toch maar bitter weinig tegen de splijtzwam die Romario steeds weer is. Hoezeer Westerhof dus zijn bedenkingen heeft tegen Romario, is ook een feit dat de technische staf vorige week heel enthousiast reageerde op de enorme werklust en de schitterende doelpunten van Romario tijdens een oefenwedstrijdje op PSV's trainingscomplex tegen de UEFA-jeugdploeg. Vanuit het middenveld toonde Romario een ongekende ijver. Bovendien maakte hij vier van de zes doelpunten. De spits wilde duidelijk aangeven dat aan zijn goede wil dezer dagen niet getwijfeld hoeft te worden.

Dat Romario door Westerhof/Arnesen in Athene aanvankelijk werd gepasseerd, was een zwaktebod. Hoe men ook over het wonderkind denkt: hij heeft iets geniaals in zijn spel. Daar staat dan wel tegenover dat Romario na een voortvarend begin niet al te veel indruk heeft gemaakt in met name de uitwedstrijden voor de Europa Cup. Afgezien van zijn onbeduidende goaltje dit jaar in Vilnius tegen Zalgiris, vormden zijn twee treffers bij Luzern, in de herfst van 1989, de laatste productieve daad buiten Eindhoven. Dat is toch matig voor een speler die het voetbal als een individuele tak van sport beschouwt en ook herhaaldelijk zegt dat hij er alleen maar staat voor het maken van doelpunten. In de Europa Cup heeft Romario pas dertien wedstrijden voor PSV gespeeld. In die serie scoorde hij twaalf keer. Twee keer was het raak tegen Real Madrid, drie keer tegen Luzern, drie keer tegen Steaua Boekarest en drie keer tegen AEK Athene. Maar zesmaal bleef de teller ook op nul staan.

De prestaties van PSV in de laatste vijf Cup-seizoenen waren trouwens toch niet om over naar huis te schrijven. Op de lijst die de Europese voetbalunie steeds over de laatste vijf jaar bij houdt om het aantal UEFA Cup-deelnemers te bepalen, heeft PSV als vaste deelnemer slechts 4,850 punten gescoord. Ajax sprokkelde alleen vorig seizoen al 4,600 punten bijeen. En een club als Vitesse staat na twee deelnemers-beurten ook al op 3,350 punten. Over de afgelopen vijf jaar hebben acht clubs het Nederlandse tussen-totaal van 24,150 gerealiseerd: Ajax 6,400, PSV 4,850, Feyenoord 3,600, Vitesse 3,350, FC Groningen 2,650, Roda JC 2,000, FC Utrecht 0,800 en FC Twente 0,500.

Voorspoedig

Met de gezamenlijke score van 24,150 staat Nederland op de zevende plaats. Dit seizoen gaat het voorspoedig (al 5,800 punten) en staat nagenoeg al vast dat het aantal van drie UEFA Cup-deelnemers de komende twee seizoenen zal worden gehandhaafd. Het gat met de Europese top-drie, die een vierde club mag afvaardigen, is echter veel te groot. Italie, Duitsland en Spanje staan bovenaan, maar vooral Spanje heeft nog slechts een minimale voorsprong op Frankrijk en Belgie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden