PSV maakt het zichzelf weer lastig

Dolgraag wil PSV weer met de elite in de Champions League spelen. Maar wat heeft PSV eigenlijk in Europa te zoeken? PSV heeft dit seizoen in Nederland niet eens een competitiewedstrijd boven Zuid-Holland gewonnen. Buiten Eindhoven wint PSV slechts één op de vier wedstrijden. Gelet op die zwakke score, was de nederlaag van gisteravond bij De Graafschap (1-0) niet eens een verrassing.

redactie sport

Vlak voor de rust maakte de tussentijds van AZ overgekomen Dennis den Turk het winnende doelpunt. Die gang van zaken werd in Arnhem en Tilburg met tevredenheid gevolgd, want voorlopig hebben Vitesse en Willem II - morgen de gastheer van Ajax - de beste papieren om Feyenoord te vergezellen naar de Champions League.

Alleen winnen kon de bedoeling zijn voor PSV op de Vijverberg. Bobby Robson had zijn team hier echter niet ten volle op ingesteld. Aan de rechterkant van de aanval werd nog wel gegokt op een bevlieging van de razendsnelle Rommedahl, maar eigenlijk werd alles toch weer afhankelijk gemaakt van het centrale koningskoppel Nilis-Van Nistelrooij. Die twee hebben dit seizoen voor twee-derde deel de productie van het hoogst onevenwichtige PSV verzorgd, dus die dubbele kaart werd ook gisteravond weer gespeeld. Hierbij werd door Robson met name op de linkerflank voor zekerheid gekozen. Aan die zijde moest Fuchs controleren. De kleine middenvelder - tijdens dit seizoen van De Graafschap naar PSV teruggekeerd - is van goede wil, maar hij is nog minder dan een halve aanvaller.

Feitelijk is het een aanfluiting dat Robson het steeds weer niet aandurft de echte linksbuiten Kolkka op te stellen. Tegen de Graafschap mocht de Fin pas tien minuten na de rust invallen. Wanneer het dit seizoen echt verkeerd afloopt met PSV - en dat is het geval wanneer niet tenminste de derde plaats wordt gehaald - dan zal Sir Bobby de geschiedenis ingaan als de zwakke coach van het zwakke seizoen 1998-1999.

Met Vreman als secure bewaker van Van Nistelrooij en De Jong hangend aan Nilis, was PSV in de eerste helft machteloos en krachteloos. Voor De Graafschap stond niet veel meer dan de eer en de premie op het spel, maar de club is onder Jurrie Koolhof als derde trainer van dit seizoen uit het dal geklommen en wilde ook tegen PSV nog wel even iets laten zien.

Aanvallend ging dat eigenlijk met meer dreiging gepaard dan PSV liet zien. Gerritsen en vooral Tumba waren gevaarlijk. De twee spitsen, in de rug nog aangevuld door ex-international en ex-PSV'er Viscaal, gebruikten hun fysieke kracht goed. Zij wisten heel goed dat dit seizoen al zo veel collega-aanvallers het succes vonden tegen de ondermaatse verdedigers van PSV. Gisteren stond de kwetsbare linie Lucius, Ooijer, Dirkx, Xavier aan de aftrap.

Doelman Waterreus heeft de laatste weken herhaaldelijk duidelijk gemaakt bitter weinig vertrouwen in de jongens voor zijn neus te hebben. ,,PSV, dat is Van Nistelrooij en Nilis, plus een goede keeper'', sneerde Waterreus onlangs. Voor die uitspraak werd hij op het matje geroepen door voorzitter Harry van Raay. Waterreus was blijkbaar van mening dat hij een grote mond kon opzetten nadat hij de wedstrijd tegen Ajax min of meer in zijn eentje had gewonnen. Hij vergat meteen dat hij eerder dit seizoen tegen Roda JC heftig blunderde en ook de rode kaarten-schlemiel onder de keepers is.

Tegen De Graafschap gaf de Limburgse keeper in de rust het stokje over aan Lodewijks. De eerste doelman, nerveus geworden door het contracteren van Kralj, was geblesseerd en kreeg bovendien vlak voor de rust de zoveelste goal van dit seizoen tegen. Aan het doelpunt ging zwak verdedigen van Ooijer tegen Tumba vooraf, waarna Den Turk toesloeg, omdat ook Xavier er naast zat:1-0.

Na de rust kwam eindelijk dan toch Kolkka er in voor Fuchs. De bij Willem II weggehaalde aanvaller kon echter weinig of niets meer uitrichten voor de vast zittende miljoenenploeg, die mogelijk net als Ajax genoegen moet nemen met de troostprijs van UEFA Cup-voetbal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden