PSV-jeugd mag hoop vestigen op trainer Cocu

Eindhovenaren gaan ook het geschonden imago te lijf

HENK HOIJTINK

EINDHOVEN - Bijna zo lang als een voetbalwedstrijd nam het gisteren in beslag om Phillip Cocu als de nieuwe trainer van PSV te presenteren, en nog wat zaken die als de normaalste van de wereld mogen worden beschouwd. Directeur Tiny Sanders kondigde af dat PSV meer aandacht aan de eigen jeugdopleiding gaat besteden en met weer wat meer open trainingen de 'hartelijke clubcultuur' zo nodig in ere wil herstellen. Daar zat hij dan, geslaagd in het bedrijfsleven, bijna anderhalf uur lang om de normaalste zaken van de wereld als nieuw beleid voor te stellen.

Na de mislukking van de ad hoc-keuze voor resultaattrainer Dick Advocaat, die PSV dit seizoen bij het honderdjarig jubileum de landstitel had moeten schenken, wordt het vizier honderdtachtig graden verschoven naar de lange termijn - zo kan dat gaan in de zo apart geheten voetbalwereld. Met de zekerheid voorlopig van een vierjarig contract moet Cocu, die het voorbije seizoen als jeugdtrainer dienst deed, de hoofdcoach worden die eigen spelers eindelijk ook eens bij PSV laat doorstromen.

Directeur Sanders verklaarde dat de jaarlijkse investering in de jeugdopleiding met zevenenhalve ton wordt verhoogd tot vier miljoen euro. Eerder werd oud-PEC-trainer Art Langerer aangesteld als hoofd jeugdopleiding, eveneens voor vier jaar. Het doet denken aan de recente omwentelingen bij Ajax, waar Johan Cruijff zich na zijn coup vooral concentreert op hervormingen op het jeugdcomplex - en waarop in het slotgedeelte van het sofseizoen in Brabant al langer werd gezinspeeld. Sanders had een oneliner bedacht om er toch vooral op te wijzen dat het voorbeeld van de rivaal niet wordt gevolgd: "PSV predikt niet de revolutie, maar wil de evolutie met een flinke trap een stuk vooruit helpen."

Toch is aan parallellen natuurlijk niet te ontkomen. Evenals in Amsterdam wil PSV meer oud-spelers aan zich binden. Cocu zal worden geassisteerd door Ernest Faber en Chris van der Weerden, zijn kompanen die hem eind vorig seizoen in de interimperiode na het ontslag van Fred Rutten ook al bijstonden. Gisteren werd bevestigd dat Mark van Bommel, die zijn spelerscarrière afgelopen zondag afsloot, zijn weg als jeugdtrainer in Eindhoven zal vervolgen. Cocu noemde voorts de namen van André Ooijer en Ruud van Nistelrooij, zij het de laatste nog niet al te stellig.

Opvallender was de mededeling van technisch directeur Marcel Brands dat PSV de voormalige trainer Ronald Spelbos als scout van de KNVB wil overnemen. Of eigenlijk meer het vervolg dat Cocu daaraan gaf, die liet blijken voor de 58-jarige Spelbos een bredere functie in gedachten te hebben, als een ervaren aanvulling voor de jonge technische staf. Ongeveer zoals, om nog een parallel te trekken, de oudere Hennie Spijkerman dat als gewaardeerde assistent is voor Ajax-trainer Frank de Boer. "Spelbos heeft kwaliteiten die wij misschien als jonge, ambitieuze trainers niet hebben", zei Cocu, in dezelfde bewoordingen waarmee De Boer doorgaans de rolverdeling bij Ajax beschrijft.

Interessant waren tevens de bijna terloopse zinnetjes waarmee Cocu zich, met een zestiger als voorganger, als een moderne trainer presenteerde. Hij wil nog een deskundige op het fysieke vlak aan zijn staf toevoegen om met diens metingen meer met 'individuele programma's en training per linie' te kunnen werken. Daarnaast wil hij een brug slaan met de jeugdopleiding. "In psychologisch opzicht moet hier het geloof ontstaan dat de stap naar het eerste ook echt te maken is", zei hij. "Ik wil een nieuw PSV bouwen en laten zien dat ook jonge talenten kunnen uitgroeien tot vaste waarden."

Voor transfers heeft PSV 'geen pot met geld', zei technisch directeur Brands. Alleen als er spelers worden verkocht, zouden er nieuwe kunnen worden gekocht. Maar dat (top)clubs na dit seizoen voor PSV'ers in de rij zullen staan, mag niet worden verwacht. Cocu hield het vooralsnog bij de aankondiging van enige wijzigingen in de selectie. Duidelijk werd tevens dat Brands als samensteller van de dure selectie niet op de mislukking (en daarmee mogelijke devaluatie van spelers) wordt afgerekend. Voorzitter Peter Swinkels van de raad van commissarissen schaarde zich achter de directie, nadat directeur Sanders eerder al had gezegd dat uit geluiden uit de club geen gebrek aan steun voor hem en Brands (geen directielid) was gebleken.

Veel tijd was gemoeid met een toch hoofdzakelijk provinciaal hangijzer als het geschonden imago van PSV. Een comité onder leiding van oud-zwemmer en PSV-fan Pieter van den Hoogenband zal zich erover buigen, en (iets) meer trainingen zullen worden opengesteld. Maar in het besef dat besloten sessies - een usance in het tegenwoordige topvoetbal - moeilijk de hoofdoorzaak van het verval kunnen zijn, wilde Cocu meteen een grens trekken: "Het gaat om een balans tussen de clubcultuur en de vereisten voor topsport."

Aan het eind van de lange zit was de vraag aan Tiny Sanders of hij dit in het bedrijfsleven wel eens had meegemaakt: zo'n als radicaal gepresenteerde koerswijziging om in feite niets bijzonders te gaan doen. De directeur van PSV ontweek de vraag half. "Maar u heeft gelijk", zei hij uiteindelijk, "dat wat we hier hebben besproken, de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn."

Voor Cocu is het 'een goed instapmoment'
Phillip Cocu (42) combineerde van 2008 tot 2012 trainersfuncties bij PSV, in de jeugd en bij de hoofdselectie, met het assistentschap bij Oranje onder de toenmalige bondscoach Bert van Marwijk. Eind vorig seizoen was hij interim-hoofdtrainer van PSV. Afgelopen seizoen was hij bij PSV voor het eerst verantwoordelijk voor een eigen team, dat van de hoogste junioren.

"Ik heb stapsgewijs mijn weg gevonden in het trainersvak", zei Cocu gisteren. Hij trok een parallel met zijn eveneens geleidelijk opgebouwde spelerscarrière: van AZ via Vitesse en PSV naar Barcelona en weer terug naar PSV. "Ik doe alles bewust stapje voor stapje. Je moet iets nooit te snel doen, als je denkt er nog niet aan toe te zijn."

Maar nu voelt Cocu zich er klaar voor om hoofdtrainer te worden. "Ik heb alle facetten van het vak meegemaakt", zei hij. "Sinds december ben ik eraan gaan denken en ik voel dat het de juiste stap is. Voor mijzelf is het daarom een goed instapmoment. Daardoor heb ik me laten leiden, niet door de situatie van de club."

Cocu heeft geen pogingen gedaan om de beslissing van de gestopte Mark van Bommel te beïnvloeden. "Ik heb het zelf nog niet zo lang geleden meegemaakt. Zo'n beslissing moet je een speler helemaal zelf laten nemen. Er komt een punt dat je weet: het is klaar, over. Dat moet je dan respecteren, al verliezen we er als PSV een speler met een schat aan ervaring aan."

Op een absolute doelstelling liet Cocu zich niet vastpinnen. "We willen altijd meestrijden om de prijzen, maar je moet ook realistisch zijn: veranderingen en het inpassen van jonge spelers vergen tijd."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden