'PSV is geen stap terug, deze club past bij mij'

INTERVIEW Spits Luuk de Jong is na zijn terugkeer in Nederland opgefleurd bij PSV, dat morgen in Eindhoven tegen Ajax speelt. 'Vroeger ging ik al door muren, vraag maar aan mijn ouders.'

EDWIN STRUIS

De wet van directeur Toon Gerbrands, die voorschrijft dat er een taboe rust op het openlijk uitspreken van het k-woord, is bij iedereen goed doorgevoerd, blijkt deze ochtend op De Herdgang, het trainingscomplex van PSV. Hoewel de voorsprong op 'naaste belager' Ajax veertien punten bedraagt, een gat dat zelfs de meest invloedrijke matchfixer niet meer kan dichten, kan Luuk de Jong niet worden verleid tot al te boude uitspraken.

Hij wil zich enkel conformeren aan de stelling dat het kampioenschap nadrukkelijk lonkt. "Er zijn wel gekkere dingen gebeurd", klinkt het behoedzaam uit de mond van de trefzekere spits.

Het klopt dat PSV eerder fikse voorsprongen zag verdampen, maar dat had te maken met eigen falen in combinatie met een stijgende lijn bij de concurrentie. Nu is daar geen sprake van. De koploper wint stoïcijns zijn potjes, de achtervolgers in naam morsen om de haverklap punten. Morgen kan in het onderlinge treffen met best-of-the-rest-aanvoerder Ajax al de genadeklap uitgedeeld worden, voor zover er nog een sprankje hoop kan resteren bij de scheidend landskampioen.

Dat de aanstaande titel veel losmaakt in de omgeving, heeft hij al wel gemerkt. Iedereen in en om Eindhoven smacht naar een nieuwe kampioensschaal, de eerste sinds 2008. Maar, hoe soepel de titelrace ook verloopt, verbeterpuntjes zijn er altijd, merkt De Jong op.

Op mentaal gebied was er de zeperd tegen Roda JC in de KNVB-beker en de uitglijder in de Europa League tegen Zenit maakt ook deel uit van die harde leerschool. "In Nederland moet alles altijd mooi opgelost worden, Zenit maakt een goal en killt vervolgens de wedstrijd. Uiteindelijk gaat het om winnen. Zo zit ik ook in elkaar. Die mentaliteit heb ik van huis uit meegekregen. Vroeger ging ik al door muren, vraag maar aan mijn ouders."

Van de huidige selectie is hij een van de weinigen met een streepje achter zijn naam wat landstitels betreft. In 2010 was De Jong bij FC Twente een opkomend talent dat in de eerste seizoenshelft nog over het hoofd werd gezien door toenmalig trainer Steve McClaren, maar na de winterstop steeds meer speeltijd kreeg toebedeeld, tot in het kampioensduel met NAC aan toe. "Prachtig, als je als 19-jarige op zo'n moment in het veld staat", zegt hij. "Niemand had verwacht dat we de titel zouden grijpen, voor mij was het een perfect leerjaar."

En de prelude van twee succesvolle seizoenen bij Twente, waar hij uitgroeide tot een trefzekere aanvaller. In of achter de spits, naast een spits, het maakte hem weinig uit, gemiddeld was het één keer raak in twee wedstrijden. Borussia Mönchengladbach lokte hem in de zomer van 2012 voor veel geld de grens over. De Duitsers hadden 15 miljoen euro voor hem over, voor beide clubs een recordbedrag.

De verwachtingen waren hoog, het rendement stukken lager. Al snel kwam De Jong op dood spoor terecht. De voorzichtig ingeklede vraag of zijn overstap naar Borussia, met de kennis van nu, wel goed voor hem is geweest, beantwoordt hij niettemin met een resoluut 'ja'. "Je bent ambitieus als voetballer, als je de kans krijgt om in een grote competitie te spelen, aarzel je niet. Op alle vlakken heb ik me daar verbeterd, ook als mens. Je wordt zelfstandiger, volwassener. Je beseft wat discipline inhoudt, die is zó hoog in de Bundesliga. Zo leer je om een complete voetballer te worden. Het is alleen niet uitgepakt zoals ik hoopte. Naar omstandigheden startte ik best redelijk. In de zomer erna had ik het EK met Jong Oranje in Israël, daar kwam ik laat van terug. Intussen had de trainer al zijn favoriete elftal geboetseerd, daarna heb ik geen echte kans meer gekregen. Dat vind ik nog steeds onbegrijpelijk."

Had je niet wat meer geduld moeten hebben? Bas Dost ging gelijk met jou naar Duitsland, beleefde ook twee moeilijke seizoenen en kijk nu eens.

"Geduld heb ik zat, maar je wilt ook spelen. Ik ben geen type dat gaat zeuren of klagen, ik wil lekker voetballen. Maar ik ben blij voor Bas, hoor. Een topgozer."

Je ziet je rentree in Nederland dus niet als een soort boetedoening, zo van: sorry, ik ben te snel weggegaan, ik begin opnieuw?

"Nee, helemaal niet. Je neemt beslissingen waarvan je hoopt dat die goed uitpakken, dit kon je niet zien aankomen. Spijt is er niet, het was vooral jammer."

De scepsis rond zijn terugkeer heeft De Jong zelf naar de achtergrond verdreven. Want net als bij Feyenoord waren er aanvankelijk klachten over een niet-scorende spits, eentje waaraan PSV toch 5,5 miljoen euro had gespendeerd.

Maar de kritiek verstomde, toen De Jong na een aarzelend begin ook garant stond voor doelpunten. Op de topscorerslijst moet hij nu enkel nog teamgenoot Memphis Depay boven zich dulden, vijftien om veertien. "Veel mensen vonden PSV een stap terug, maar dat zie ik zelf anders. PSV past bij mij, qua sfeer, qua speelstijl. Elke wedstrijd weer zoeken we naar een manier om te winnen. Daar zijn we, ondanks onze jeugdige leeftijd, toch tamelijk volwassen in. Van tegenslag raken we niet in de war, wat dat betreft was de wedstrijd tegen AZ een goed voorbeeld. Ze komen terug tot 2-2, we zetten even aan en hup, het staat weer 4-2."

Hij is in Eindhoven ontegenzeggelijk opgefleurd, op deze ochtend toont z'n gezicht, naast wat karakteristieke butsen en inkepingen ('Ik heb mijn eigen tanden nog'), vastberadenheid en zelfverzekerdheid. Het vertrouwen van een spits die voldoet aan de vraag naar goals.

Maar een egotripper zal De Jong nooit worden, dat ligt niet in zijn aard. Een assist op maat is hem ook veel waard. "Zo zit ik nu eenmaal in elkaar, ik blijf een teamspeler. Sommigen zeggen dat ik meer zou scoren als ik minder zou lopen, maar ik heb juist het gevoel dat als ik hard werk, ik beter in mijn vel zit en wél op de juiste plekken sta in een wedstrijd."

De vraag is of straks, als het feestgedruis is verstomd, PSV met een net zo sterk elftal de Champions League in kan. Sinds het vorige WK staan spelers als Depay en Georginio Wijnaldum nadrukkelijk in de etalage. De Jong: "We zijn al twee transferperiodes verder en ze spelen hier nog steeds. Maar het moment dat ze gaan, komt dichterbij. Dat is het nadeel in Nederland, geen club kan z'n beste spelers vier, vijf jaar bij elkaar houden. Daar ligt de uitdaging voor PSV, om ook volgend seizoen weer een kampioenswaardig team neer te zetten. Zoals Ajax dat de laatste jaren deed."

Jouw toekomst ligt voorlopig hier?

"Ik ben hier net een half jaar, met een transfer ben ik helemaal niet bezig." Met een lachje: "Stel: je wordt kampioen, dan speel je volgend seizoen Champions League. Ook weer een schitterend podium om het te laten zien."

Op schrikkeldag 2012 tegen Engeland kreeg De Jong voor het laatst speeltijd toebedeeld in Oranje. Later zat de PSV'er enkele keren in de selectie, maar de teller bleef in die jaren onveranderd op zeven interlands staan. Eind maart pakt Oranje de draad weer op met interlands tegen Turkije (28/3) en Spanje (31/3).

"Laatst tegen Mexico en Letland zat ik weer bij de selectie, dat was een positief signaal. Ik hoop dat ik er straks weer bijzit, spelen op een EK of WK blijft een van mijn doelen."

Dan rest er nog één droom. "Ja, dat is samen met mijn broer bij een topclub spelen." Oud-Ajacied Siem de Jong speelt nu bij Newcastle United. "Ik spreek hem elke dag, hij gaat vanwege die ingeklapte long en bijkomende operatie door een moeilijke fase. Hij was net bijna weer fit en dan overkomt hem dit. Daar kan ik heel boos over worden."

Hopen op Oranje

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden