PSV houdt stand, ook met 10 man

Alleszins verdienstelijk resultaat tegen Atletico Madrid, met nog steeds enig perspectief op een vervolg

psv 0 - ATLETICO MADRid 0

Met hangen en wurgen, maar uiteindelijk niet eens met heel veel kunst- en vliegwerk kon de kampioen van Nederland zich gisteravond staande houden tegen een van de letterlijke sterkste ploegen van Europa. In zijn al gedenkwaardige internationale campagne kon PSV opnieuw een alleszins verdienstelijk resultaat bijschrijven, met nog steeds enig perspectief op een vervolg.

PSV was in leven gehouden - dat wel - door Atletico Madrid, de Spaanse nummer twee die opzichtig had geweigerd van een rode kaart voor PSV-aanvaller Pereiro te profiteren. Daardoor werd het einde zuchtend en steunend bereikt met een uitslag, 0-0, die op voorhand misschien wel als de maximaal haalbare kon worden gezien én voor de return over drie weken als de meest gunstige, volgens de internationale wetten die door coach Cocu nauwlettend worden gevolgd. Anderzijds is het moeilijk voorstelbaar dat Atletico zijn prooi dan nog zal laten ontglippen.

Overal, op de tribunes en op het veld, had in Eindhoven de intensiteit gezinderd die voetbal op het hogere Europese plan met zich meebrengt - een prikkeling waarvan Nederland zo lang, negen jaar, verstoken was gebleven. PSV had zich manhaftig opgesteld, en zich in eerste instantie vastgebeten in de ervaren tegenstander. Zo werd opnieuw beantwoord aan de wensen van Cocu, de pragmatische coach die van zijn spelers oog voor alle facetten van een wedstrijd vraagt, zoals hij dat zelf als speler in hoge mate had.

Groot was daarmee, ook of zelfs een treetje hoger, het verschil weer geweest met Ajax, dat Nederland in de voorgaande jaren op het hoogste podium had vertegenwoordigd met een eenzijdige en irrealistische strijdwijze, bovenal uitgaand van de veronderstelde eigen kracht. Cocu kon beschikken over de fit bevonden controleur Guardado en had de linies om hem heen dicht proberen te metselen, met concentratie als voornaam wapen.

Streng beschouwd kon niet aan al zijn verlangens worden voldaan, maar dat was gezien het voor Nederland ongekende peil niet meer dan logisch. Het gerijpte Atletico Madrid loerde zichtbaar op de momenten voor versnellingen in het spel, en driemaal werden daarmee in het eerste half uur gaatjes bij PSV aangeboord. Al in de openingfase moest verdediger Bruma de bal uit de doelmond weghalen, nadat Vietto was ontglipt. Tweemaal dook Koke vrij op, eerst met een te kort boogballetje, en later joeg hij de bal op doelman Zoet.

Zo balanceerde PSV ook op een wankel koord, met het geluk dat de in essentie mindere ploeg soms nodig heeft. Cocu en PSV mochten zich dan gelukkig prijzen met de inzetbaarheid van Guardado, aan de overzijde liep in het centrum van het veld Gabi, een zuinige middenvelder van de topcategorie in dat genre. In de Spaanse stellingen die door hem strak werden bewaakt, kon voor rust alleen Pröpper een prikje uitdelen, met een schot van dichtbij tegen de handen van doelman Oblak.

Op het middenveld van PSV hadden Pröpper en zeker Van Ginkel steeds vaker net een handeling te veel nodig. Dat waren subtiele tekenen van het intrinsieke kwaliteitsverschil, en al relatief vroeg zag Cocu zich genoodzaakt om Isimat-Mirin als extra verdediger op te roepen. Luttele minuten later al geraakte PSV nog meer in het gedrang door een rode kaart voor Pereiro, zijn tweede gele na opzichtige overtredingen die model stonden voor het verschil in ervaring.

Guardado, vervangen door Hendrix, moest afhaken en bepaald niet alleen daardoor leek het wachten op de nekslag, in Eindhoven al, voor het ver teruggedreven PSV. Maar die kwam niet, Atletico Madrid is zacht gezegd niet de meest doelmatige ploeg van Europa, zo konden ook Cocu en de resterende tien PSV'ers constateren - opgelucht en met hoe dan ook nog een kans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden