PSV gokt op spelers waarmee de Serie A het niet aandurft

GRONINGEN - Trainer Hans Westerhof is teleurgesteld over de kunde van heel veel PSV'ers. Hoe teleurgesteld? Als je hem ernaar vraagt, kijkt hij naar buiten. De lucht is violet gekleurd, maar woorden blijven achterwege. Zo erg is Hans Westerhof teleurgesteld in heel wat PSV'ers.

ANDRE BISSCHOP

Gistermiddag was hij na lang weer eens in het Groningse Oos- terparkstadion. Ooit wisten Nederlandse topclubs dat ze er geslagen van het veld zouden druipen, maar als trainer van PSV had Westerhof zich nergens om hoeven bekommeren. Groningen speelt aanvallend al maanden op de 'nul', dus met wat plausibel verdedigingswerk en een pittig countertje was succes verzekerd. Zo gedacht, zo gedaan. PSV won met 1-0 en duizenden mensen zagen hoe weinig een wedstrijd in de eredivisie met voetbal van doen kan hebben. Na anderhalf uur stonden in het opschijfboekje luttele notities die de moeite van het optekenen waard waren of waard leken, en waarmee alles was gezegd.

Eerste helft.

4. Hands Koeman in strafschopgebied PSV. Grensrechter Roelofsen vlagt, scheidsrechter Uilenberg doet niks.

10. Gele kaart voor Van Duren. Schopt Klomp opzichtig voor schenen.

44. Schot Van Kessel. Van Breukelen stompt bal weg.

Tweede helft.

50. Dankzij geploeter van Kieft krijgt Vanenburg bal. Hij passeert Lodewijks: 0-1.

52. Aanval Groningen via Meijer. Roossien hakt bal naar Van Kessel. Juist voorlangs.

81. Hoekschop Vanenburg, kopbal Van der Gaag. Reflex doelman Lodewijks afdoende. Schot Koeman verwerkt hij tot hoekschop.

90. Van Duren reageert bij eigen rechter hoekvlag onmacht af Koeman. Uilenberg geeft geel. En geel plus geel is rood.

Tot zover Groningen-PSV. Een wedstrijd waaraan ook Mart van Duren niet herinnerd wilde worden. Zo snel de rechtsbuiten kon verliet hij het stadion. Een schorsing oplopen in blessuretijd is oliedom. Dat besefte hij maar al te goed. "Frustratie" , was het trefwoord dat aanvoerder Edwin Olde Riekerink aan de overtreding van Van Duren koppelde. Hij vond het niet vreemd. Onmacht regeert de ploeg al een hele poos. Directeur Nienhuis verdween, trainer Verbeek moest weg, maar Looyen kon de lei onmogelijk schoon maken. Olde Riekerink is er de speler niet naar om uit de school te klappen, maar gistermiddag maakte hij een uitzondering, zij het een kleine. "Met 12 000 mensen op de tribune konden we geen enkele pressie uitoefenen. Dat stemt tot nadenken."

De oorzaak van "het rotseizoen" is de samenstelling van het elftal, vertelt Olde Riekerink verder. "Te veel dezelfde voetballers." Ze worden een dagje ouder, en verliezen aan dynamiek. Normaal rennen jongeren voor de ouderen, die hun tactisch inzicht uitbuiten. Maar zo niet bij Groningen. Daar is nauwelijks jeugd voorhanden. De pit moet dus komen uit de gevestigde orde. "Ieder moet maar eens voor de spiegel gaan staan en bedenken wat hij meer kan doen. Het is geen kwestie meer van voor je brood voetballen, er moet nu iets uit onszelf komen. We moeten op dit moment de weg naar herstel inslaan. Als we blijven doorsukkelen is de kans groot dat het volgend seizoen gewoon zo doorgaat. En daar is de club te goed voor."

Zijn de problemen jullie niet boven het hoofd gegroeid?

Olde Riekerink: "De meeste jongens lopen meer dan tien jaar mee in het profvoetbal. Als ik deze vraag positief zou beantwoorden, zet ik de hele ploeg voor aap."

De gelijkenis tussen FC Groningen en PSV is een treffende. Te veel spelers spelen al te lang hetzelfde spel. Groningen heeft twee jonge spelers nodig die "de groep wezenlijk aanvullen" (Olde Riekerink), en PSV heeft twee jonge spelers nodig die voor ondersteuning zorgen. "Spelers van 21, 22, 23 en hooguit 24 jaar" , verduidelijkt Hans Westerhof. Achter die leeftijdsgrens zit een filosofie. Twintigjarigen willen nog werken, en als je er een voor een miljoen gulden koopt, en hij doet het goed dan kun je hem vier jaar later voor een veelvoud ervan aan een Italiaanse club overdoen. Daarom voelt manager Kees Ploegsma zich niet bezwaard dat PSV, in een armlastig jaar, drie miljoen voor Klas Ingesson heeft betaald, en dat MVV ruim drie miljoen voor de transfer van Erik Meijer naar Eindhoven verlangt. "Die bedragen krijg je altijd terug" , geeft Westerhof blijk van zakelijk inzicht. Maar het risico van de fiasco blijft, zoveel is ook duidelijk. En hoevelen zijn er niet mislukt de laatste seizoenen op de Herdgang, PSV's trainingscomplex? "Het is een gok" , erkent Westerhof. "PSV moet gokken op spelers met wie ze het in de Italiaanse Serie A en in Spanje nog niet aandurven."

Maar eerst is het tijd voor de grote schoonmaak. Als de namen Romario (knieblessure), Vanenburg, Kieft, Van Aerle (naweeen van een hersenschudding), Heintze (gepasseerd) en Kalusha in het geding zijn, verschijnt PSV desnoods vanavond nog aan de onderhandelingstafel. De frisse wind is opgestoken. Deze week krijgen de negen verhuurden, onder wie de Groningers Patrick Lodewijks en Jerry de Jong en MVV'er Twan Scheepers, te horen wat PSV met hen voor heeft. Voor het gros zal het weinig goeds zijn. Daarvoor heeft PSV al te veel van zijn voorkeuren prijsgegeven. Westerhof zet zijn kaarten op: Arthur Numan (23), Gica Popescu (24), Ernst Faber (21) en Peter Hoekstra (19), en Mitchel Van der Gaag (21). Aangezien Feyenoord het eveneens heeft voorzien op Van der Gaag, heeft PSV de verdediger voorgesteld om, tegen een kostelijk salaris, drie seizoenen te blijven.

Van der Gaag en diens vader beraden zich over de offerte. Wanneer de interesse van Feyenoord serieus is te nemen, zal het landskampioenschap, en het daaraan gelieerde Europa Cup I-toernooi, zijn keuze bepalen. De slag om Van der Gaag zal PSV dus winnen, want Westerhof voorspelt al weken achtereen dat zijn elftal de titel haalt. "Wij staan bovenaan. Als we negen wedstrijden winnen zijn we kampioen. Er is geen andere club die dat kan zeggen." De wedstrijd in Groningen was een voorschot op wat komen gaat. Verdedigend laat PSV niets meer toe, zodat het aan een toevalstreffer genoeg heeft om te winnen. "Risico's indammen" , heet dit in Westerhofs trainerstaal.

PSV-Twente (3 april), Fortuna-PSV 14 april), PSV-Utrecht (17 april), Dordrecht-PSV (1 mei), PSV-Go Ahead (8 mei), Roda-PSV (11 mei), Sparta-PSV (16 mei), Vitesse-PSV (23 mei), en PSV-Volendam (30 mei), het wordt dus nog afzien dit seizoen. Al denkt de trainer dat het zo'n vaart niet zal lopen. Elke week melden meer spelers van het oorspronkelijke basiselftal zich fit, zodat het voetbal er beetje bij beetje op vooruit zal gaan. Ellerman is weer het mannetje, Van Aerle herstelt naar behoren, Romario mag tegen Twente voetballen, "en Koeman en Van der Gaag zijn nu pas aan de competitie begonnen. In vergelijking met andere clubs hebben wij straks de beschikking over een groot aantal fitte jongens. Dat kan in ons voordeel werken."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden