PSV en Ajax hebben zelfde probleem

Coaches Advocaat en De Boer ergeren zich geregeld aan gebrekkige instelling van hun spelers

Al in het beginstadium van het bekertoernooi kan Ajax vanavond hete tegenstand verwachten van FC Utrecht, de ploeg die zich voor bezoek uit Amsterdam in de Galgenwaard maximaal pleegt op te laden. Dat is al zo sinds jaar en dag, en toch zal trainer Frank de Boer het zijn spelers maar weer nadrukkelijk voorhouden. Dan moet hij maar hopen dat ze nu eens wel bij de les zijn en dat, in tegenstelling tot nota bene de drie voorgaande seizoenen in de competitie, geen nederlaag in Utrecht wordt geleden.

Anderzijds is het goed voorstelbaar dat De Boer de afgelopen dagen in beginsel niet heeft geweten wat hij moest zeggen, of hoe hij het nog moest aanpakken. Hij had het ook allemaal, en al bepaald niet voor het eerst, gezegd voor het competitieduel van afgelopen zondag bij ADO Den Haag, ook zo'n ploeg die tegen Ajax doorgaans tot het uiterste gaat. Het had weinig tot niets uitgehaald. Na een slap uur wist Ajax de schade nog enigszins te beperken (1-1).

Ajax toonde weer eens een gebrekkige instelling, luttele dagen toch na een acceptabel optreden in de Champions League tegen de Duitse kampioen Borussia Dortmund (1-0 nederlaag).

Maar niet alleen De Boer heeft dat probleem. Zijn ervaren collega Advocaat werd in deze prille fase van het seizoen ook al herhaaldelijk onaangenaam verrast door het labiele PSV, dat net als Ajax al zes verliespunten heeft na de eerste zes competitieronden.

Met de volle buit onttrekt FC Twente zich voorlopig als koploper aan de vergaande wisselvalligheid, maar daarbij past de kanttekening dat die ploeg nog niet op zwaardere tegenstand is gestuit. In algemene zin mogen de schommelingen voor een niet onbelangrijk deel worden toegeschreven aan de jeugdigheid van vele spelers in de afgeroomde eredivisie. Jeugd kan nu eenmaal niet of minder constant zijn. Daarnaast kan al voorzichtig de vraag rijzen of de al rijkelijk betaalde nieuwere generaties nog wezenlijk kunnen worden geraakt, in de tijdgeest waarin de bereidheid vervaagt om jezelf te pijnigen of aanhoudend tot het uiterste te gaan.

Ajax-coach De Boer haalde na de wedstrijd in Den Haag een uitspraak van zijn oud-trainer Leo Beenhakker aan. Die zei zijn spelers vroeger dat ze in elk geval de instelling mee moesten nemen in hun sporttas. De Boer is nog van het slag dat zoiets onthoudt en ook met alle respect een her en der verguisd iemand als Beenhakker als leidraad opvoert. Vóór het duel van zondag had hij één woord op het bord geschreven, vertelde hij ook nog: mentaliteit. Hij als speler zou dan hebben geweten wat hem te doen stond - hij wel.

Later op de dag herademde in Eindhoven PSV-trainer Advocaat, met een 3-0 zege op Feyenoord na twee bedenkelijke nederlagen op rij. Hij wilde nauwelijks ingaan op zijn recente wissels, en op zijn verklaringen daarvoor aan de spelers. "Je moet nooit zoveel uitleggen. Ze zijn het toch nooit met je eens", zei hij laconiek. Hém hoefden ze vroeger niets uit te leggen. Als hij eens minder had gespeeld, of dat van zichzelf had gevonden, dreef hij zichzelf tot het uiterste op het trainingsveld - hij wel.

Voorlopig moet nog blijken of er in het veld werkelijk iets wordt aangenomen van strijders uit een vorige generatie als Van Bommel bij PSV en de nieuwe Deen Poulsen bij Ajax. Johan Cruijff pleitte na de nieuwe mispeer van Ajax voor een type als Edo Ophof, de gedrongen verdediger met wie hij in de jaren tachtig even samenspeelde.

Dat zou hoopgevend kunnen zijn, zó'n voorbeeld juist uit de mond van de meester van de techniek. Daarmee zouden accenten in de jeugdopleiding (eindelijk) in die richting kunnen worden verlegd. Maar de trainers van nu blijven, hoofdschuddend en wel, nog wel even overgeleverd aan de karakteristieke kwetsbaarheid van het nationale clubvoetbal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden