VoetbalEredivisie

PSV-Ajax: een topwedstrijd in vele facetten

Timo Baumgartl (links) van PSV en Dusan Tadic van Ajax tijdens de wedstrijd PSV -Ajax.  Beeld BSR Agency
Timo Baumgartl (links) van PSV en Dusan Tadic van Ajax tijdens de wedstrijd PSV -Ajax.Beeld BSR Agency

Het rijke Ajax zou ver weglopen, heette het vóór het seizoen. Maar voorlopig blijft PSV bij. De verschillende speelstijlen bleken in de topper grofweg even veel waard.

Het is een zeldzaamheid in Nederland, dat al zoveel langer niet meer dan een toptwee heeft, waarbij ook de onderlinge wedstrijden tussen die ploegen door vreemde wendingen nogal eens uit het lood werden geslagen. Maar zondag was sprake van een topwedstrijd in vele facetten. PSV en Ajax wogen tegen elkaar op, in elk zijn eigen stijl, op een daardoor alleszins volwaardige voetbalmiddag.

Nee, daarmee zal niet elke toeschouwer bediend zijn geweest. Zo’n wedstrijd, de enige nog hier in dit genre, wordt volgens de tegenwoordige gebruiken van tevoren opgeklopt en dan kan een 1-1 gelijkspel tegenvallen: geen drama, geen gaatje geslagen tussen de titelkandidaten, die de ranglijst met nu vier verliespunten blijven aanvoeren. Maar de trainers konden over tal van aspecten tevreden zijn, over onderdelen van het spel waarin wederzijdse groei was te zien.

Vorig seizoen was PSV-Ajax zo’n uit het lood geslagen wedstrijd geweest: 3-0, vooral door een te lichte opstelling toen van het achterin broze Ajax. Nu prees Ajax-trainer Ten Hag de volwassenheid van zijn ploeg, en daar had hij reden toe. Vielen er de laatste weken herhaaldelijk gaten in de linies van Ajax, zondag niet of nauwelijks. Ajax had zich als de completere ploeg bij vlagen beter kunnen wanen, maar PSV beet zich in de geest van zijn trainer Van Bommel vast in de wedstrijd en had het laatste woord met wéér een doelpunt van Malen.

Hij was vaak genoemd in de bespiegelingen vooraf, die vaak vooral op aanvallers zijn gericht, op blikvangers. De zich snel ontwikkelende neo-international maakte het waar, na een typerende uitbarsting van PSV, de enige en warempel doeltreffende uitbarsting van de ploeg met aanvalskracht. Voor de rest konden de aanvallers zich niet onderscheiden, de labiele Ziyech niet, Neres niet, Tadic niet in trefzekerheid, Bergwijn bij PSV niet.

Zo kan dat gaan in wat niet voor niets een topwedstrijd is. Bij Ajax speelden Blind en Veltman rustig en verstandig in het verdedigingscentrum en in het blok voor hen gingen Alvarez en Martinez met oog voor hun taken en positie te werk. Bij PSV deden de centrumverdedigers Viergever en Baumgartl weer geen gekke dingen. Het scharniert allemaal wat stroever bij PSV, de tekortkomingen (vooral op het middenveld) konden niet worden gecamoufleerd, maar tot genoegen van Van Bommel wél in afdoende mate worden gecompenseerd.

In Eindhoven was een evenwicht tot stand gebracht dat in voetbaltactische zin interessant kon worden genoemd en dat daardoor tegelijkertijd lange tijd niet al te opwindend kon zijn. De verschillende speelstijlen bleken grofweg even veel waard. Ajax als de (iets) meer gestroomlijnde ploeg, met voetbal van linie naar linie, PSV als de directer spelende ploeg.

Zo zijn immers de kwaliteiten over en weer. Bij PSV houd je je hart vast, en dat doet trainer Van Bommel dan ook, als de centrale middenvelders Rosario en Hendrix in kleinere ruimten worden aangespeeld. Daar zijn ze niet bedreven genoeg voor. PSV kiest dan ook wijselijk eerder voor de lange bal, op zoek naar het wapen van de snelheid van zijn aanvallers.

Kansen

De verhouding in kansen en halve kansen was in de eerste helft licht in het voordeel van Ajax uitgeslagen. Met gekeerde schoten van PSV-talent Ihattaren en Martinez aan de overzijde, met poginkjes (waaronder een omhaaltje) van PSV-spits Malen en vooral in het slot van de eerste helft door Tadic geregisseerde mogelijkheden van Neres, vooral één voor Promes en uiteindelijk nog één voor Tadic – waarmee Ajax dreigender was.

Het was ook de iets completere ploeg die het evenwicht even verstoorde. Na een uur kwam de brutale jongeling Dest naar binnen op een manier die je bij het daarin statischer PSV toch niet ziet. Met een leep tikje speelde Tadic een welkome rol en Promes drukte de bal naar de hoek (0-1). Na zijn doelpunt van dinsdag tegen Lille opnieuw een aardig succesje voor de toch wat onbestemde voetballer over wie gauw twijfels rijzen, maar die zo voorlopig van waarde is.

Niet van de grootste waarde toch: de minder complete ploeg vond zijn wapen, in een inmiddels al gekende PSV-flits. Invaller Gakpo, koud in het veld, stak de bal naar Malen en weg was de rijzende spits, die gedecideerd afrondde (1-1). Even had het open gelegen bij Ajax. Ten Hag sprak met de trainersblik van een fout, maar zoiets kan gebeuren in de snelheid waarmee het zich voltrok. Voetballers zijn geen robots. Ihattaren, de tiener van PSV, natuurlijk ook niet. Hij kan heel goed voetballen, maar ook hij moest ervaren wat een topwedstrijd inhoudt. Soms lukte iets moois, dan weer werd hem toch de voet dwarsgezet – of was hij toch net nog iets te achteloos.

Nee, dit was geen wedstrijd waarin het fijnste voetenwerk de doorslag kon geven. In de slotfase, toen de strijd op verschillende manieren was gestreden, lieten de ploegen het zo. De verschillen zijn klein, constateerde Van Bommel. Het rijke Ajax zou ver weglopen, zo wilde menige beschouwing vóór het seizoen, maar voorlopig blijft PSV bij – en er is weinig reden om aan te nemen dat dat in de kleine eredivisie snel gaat veranderen. Dat is in dit land met zijn smalle voetbaltop een prettige gedachte, na een wedstrijd die je er zo weinig kunt zien.

‘Reuze knap hoe wij terugkomen’

Ajax-trainer Ten Hag toonde zich ‘blij met de organisatie’ van zijn ploeg. “PSV heeft nauwelijks kansen gehad”, zei hij. “Wij hadden bij onze kansen de scherpte niet. Als je op 1-0 komt, moet je de wedstrijd over de streep trekken. Daar zit voor ons de les. Maar met de volwassenheid van de ploeg kun je tevreden zijn. We weten dat we beter moeten, maar we nemen wel een punt mee.’’

PSV-coach Van Bommel loofde de veerkracht van zijn ploeg. “Het is knap hoe wij na de 1-0 met terugkomen”, sprak hij. “Ik hou er wel van als je een topper zo speelt en beleeft. Het ligt dicht bij elkaar. Dit was een topwedstrijd in Nederland.”

Lees ook: 

Ajax wint én doet de wenkbrauwen fronsen

Ajax-trainer Ten Hag lijkt zijn opstelling te hebben gevonden, met een nieuw middenveld en Blind in de verdediging. Luttele dagen voor het begin van de Champions League ging er tegen Heerenveen toch opmerkelijk veel fout.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden