'Pseudokopers waren illegaal in Nederland'

Online drugshandelaar probeert uitlevering aan VS te voorkomen

ADRI VERMAAT

De rechter moet minister Plasterk van binnenlandse zaken aan zijn woord houden dat buitenlandse opsporingsdiensten niet actief kunnen zijn in Nederland als toestemming hiervoor ontbreekt.

Dit zei raadsman Bart Stapert gisteren voor de rechtbank in Den Haag in een kort geding van zijn cliënt Marc Willems tegen de staat. Via de juridische procedure wil Willems (44) voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, zoals de Amerikanen hebben verzocht. De Nederlander zou zich in de rechtbank van Los Angeles moeten verantwoorden op verdenking van grootschalige drugshandel, via internet, in onder meer lsd en marihuana.

Volgens Stapert is het billijk dat Willems voor zijn aandeel in de drugshandel strafrechtelijk wordt vervolgd. Maar de advocaat vindt dat dit dan voor de Nederlandse rechter moet gebeuren. "Mijn cliënt hoeft niet vrijuit te gaan. Maar eenmaal in Los Angeles zal de rechter daar hem vertellen dat hij voor zijn verweer over de rechtmatigheid van zijn uitlevering bij de Nederlandse rechter moet zijn en niet bij hem. Een weg terug is er dan niet meer."

Willems zit al bijna twee jaar in uitleveringsdetentie. Het onderzoek naar de online drugshandelaar begon in 2009 en werd in 2012 afgerond. De Amerikanen maakten in het onderzoek gebruik van undercoveragenten, die vanuit de Verenigde Staten in Nederland via internet drugs bestelden. De drugs werden in Nederland verscheept, terwijl hier ook de betalingen plaatsvonden. Volgens advocaat Stapert is hiermee afdoende aangetoond dat Willems eventuele strafbare feiten in Nederland heeft begaan en voor zijn berechting daarom niet mag worden uitgeleverd aan de VS.

Bovendien opereerden de Amerikaanse pseudokopers feitelijk illegaal in Nederland, meent de raadsman. De acht pseudokopen die de Amerikanen deden, misten een wettelijke grondslag omdat Nederlandse toestemming ontbrak. Dat minister Plasterk in breder verband naderhand zei dat er vertrouwen moet zijn in de bondgenoten, laat zich niet rijmen met zijn eerdere opvatting, betoogde Stapert voor de rechter. "De Amerikanen hebben wetten geschonden. Dat maakt de pseudoaankopen onrechtmatig en illegaal."

De raadsman heeft met de openbaar aanklager in de VS tevergeefs onderhandeld over een oplossing. Het standpunt van de Nederlandse justitie is eveneens onwrikbaar. Zij wacht Willems' uitlevering aan de VS af en neemt zelf geen juridische maatregelen tegen hem. Voor de rechter herhaalde de landsadvocaat dat niets uitlevering van Willems nog in de weg staat. "De Amerikanen hebben hun onderzoeksresultaten op rechtmatige wijze verkregen."

Uitspraak op 29 januari.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden