ps / Heinrich Kwiatkowski

Waar iedereen die iets voorstelt in het Duitse voetbal vier jaar geleden uitbundig de vijftigste verjaardag van Das Wunder von Bern vierde – in 1954 veroverde West-Duitsland verrassend de wereldtitel – herinnerde

Heinrich Kwiatkowski, toen reservekeeper, zich het nuchterder: „De enige positieve herinneringen aan dat WK zijn een zwemdiploma en mijn besluit te stoppen met roken.” Eén keer kwam Kwiatkowski toen aan spelen toe: in de groepswedstrijd tegen Hongarije. De Duitse bondscoach, Herberger, stelde een veredeld B-elftal op, omdat een ingewikkelde kwalificatiemodus het mogelijk maakte bij een nederlaag gedurende de rest van het toernooi sterkere tegenstanders te ontlopen.

Herbergers plan slaagde: Duitsland verloor met 3-8, maar bereikte vervolgens wel de finale, waar – maar nu met het sterkste team – Hongarije met 3-2 werd bedwongen.

Kwiatkowski moet zich geslachtofferd hebben gevoeld.

Die eerste interland bleef ‘Kwiat’ gedurende het verdere verloop van zijn actieve carrière achtervolgen. Met Borussia Dortmund werd hij twee keer landskampioen (1956, 1957), maar in de collectieve herinnering vormden de acht tegengoals een blijvend bestanddeel, en voor de doelman één met een traumatisch randje. Herberger stelde hem nog drie keer op in het nationale team. In de vierde interland ging het opnieuw mis. West-Duitsland speelde bij het WK van 1958 in Zweden om de derde plaats tegen Frankrijk en wéér stuurde Herberger een gelegenheidsteam het veld in – met Kwiatkowski als keeper – en wéér moest de Mannschaft een gevoelige nederlaag slikken: 3-6. De Dortmunder doelman had er schoon genoeg van en vroeg de bondscoach hem nooit meer te selecteren.

Jaren later vertelde Kwiatkowski dat zijn eerste interland aan een zijden draadje had gehangen. Tijdens het WK van 1954 had een aantal spelers een bootje gehuurd om op een Zwitsers meer wat te spelevaren – en om stiekem een sigaret te roken. ‘Kwiat’ was te water geraakt en, omdat hij niet kon zwemmen, pas op het nippertje gered. “Toen heb ik mijzelf beloofd onmiddellijk met roken te stoppen en zwemles te nemen.”

In een cynische bui liet hij zich eens ontvallen dat “met een beetje geluk ik die wedstrijd tegen Hongarije nooit had gespeeld.”

Na zijn sportloopbaan werkte hij in de fotocentrale van de stad Dortmund. Op 23 mei is Heinrich Kwiatkowski in een verzorgingstehuis in Dortmund-Derne na een lang ziekbed op 81-jarige leeftijd overleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden