Proxyoorlog is niets anders dan de aloude oorlog bij volmacht

TON DEN BOON

Sinds een jaar of vijf worden hier en daar conflicten uitgevochten die in de media als proxyoorlogen worden getypeerd. Proxyoorlog is een betrekkelijk nieuw woord, dat pas sinds 2010 in de kranten wordt aangetroffen. Echt courant was het woord tot voor kort echter nog niet.

Proxyoorlog is een vertaling uit het Engels, waarin proxy war al langer wordt gebruikt ter aanduiding van een oorlog die aangesticht is door een partij die er slechts op de achtergrond bij betrokken is, bijvoorbeeld door financiële steun te geven of via wapenleveranties. Proxy, dat verkort is uit procuracy (kantoor van een procuratiehouder), betekent zowel volmacht als gevolmachtigde en is verwant met ons woord procuratie (volmacht). Van oudsher heette een proxyoorlog in het Nederlands dan ook een oorlog bij volmacht. Die term lijkt nu ingeruild te worden voor de internationaal aandoende term proxyoorlog.

Vooral recente conflicten in het Midden-Oosten worden wel proxyoorlogen genoemd. Het 'proxykarakter' zit 'm dan in het feit dat de strijdende partijen gesteund en gefinancierd worden door de werkelijke machtsblokken. Zo zou de strijd in Syrië een proxyoorlog zijn tussen Iran (dat Assad in het zadel wil houden) en de Arabieren (Saudi-Arabië e.d.), die de opstandelingen steunen. Ook in Jemen zou een proxyoorlog tussen deze partijen worden uitgevochten. Sombermansen zien zelfs proxyoorlogen dichter bij huis. Zoals de strijd tussen de Oekraïense regering en de separatisten in Oost-Oekraïne, die een proxyoorlog van Rusland met het Westen zou zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden