Prowinko blaast kort geding V&D af

Vastgoedbaas wil kleine helft V&D-ruimte in Roermond aan een andere publiekstrekker verhuren

Investeringmaatschappij Prowinko, eigenaar van de V&D-panden in Uden en Roermond, heeft het kort geding dat vandaag zou dienen afgeblazen. Ook Prowinko schaart zich achter het gezamenlijke plan van de vastgoedeigenaren om de huur tijdelijk te verlagen. De 25 miljoen euro aan huurkorting die dat opbrengt, is genoeg om V&D voor faillissement te behoeden. V&D heeft nu een half jaar de tijd om met alle verhuurders afspraken te maken. Die willen wel wat terugzien voor hun handreiking, anders daalt de waarde van hun vastgoed. Zij willen een deel van de ruimte in de grotere V&D-panden verhuren aan derden.

Wat Prowinko-directeur Max Vorst betreft is hij er zo uit. In Uden hoeft niets te veranderen, zegt Vorst. "Dat is al een kleine V&D, 4500 vierkante meter. Daar hoeft niks af. Uden heeft een prima winkelgebied, het gemeentebestuur voert uitstekend beleid. Je hebt daar ook nog eens de aanloop van het streekziekenhuis."

Uden is een nieuwe V&D-vestiging die deze maand open moet. Dat stond al vast voordat V&D in de problemen kwam. In december kreeg V&D van Prowinko de sleutel om het winkelpand in te richten.

Wat Roermond betreft is het een ander verhaal. Dat is met 10.000 vierkante meter al jaren te groot voor V&D om winstgevend te zijn. "Wij hebben al drie jaar geleden een plan bij V&D ingediend om 4000 vierkante meter aan een ander bedrijf te verhuren. Dan denk ik aan een snelle groeier als Zara of Primark. Dat gaat zeker lukken. Dat plan kunnen we zo uitvoeren."

Mocht het toch nog mislukken en de warenhuisketen gaat failliet, dan voorziet hij voor Roermond weinig problemen: voor dat pand is altijd wel belangstelling van andere bedrijven. Wat Uden betreft wordt het lastiger; mocht V&D omvallen is een nieuwe huurder niet zomaar gevonden. De detailhandel zit toch al in zwaar weer in de kleinere steden en Uden is geen wereldstad.

De vastgoedbaas was nog tot vorige week woedend omdat V&D had aangekondigd een paar maanden geen huur meer te betalen. Prowinko had net 1,6 miljoen geïnvesteerd in de bouw van de V&D-vestiging in Uden en kocht in 2008 nog het pand in Roermond van de eigenaar van V&D, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital. Een van de laatste panden die V&D nog bezat: de rest van de gebouwen was al verkocht door een eerdere eigenaar, ook een Amerikaanse private investeerder, KKR geheten.

Prowinko betaalde 18 miljoen euro voor Roermond. Sun Capital maakte 4 miljoen winst op de deal, maar investeerde ook in het moderniseren van de winkel, die prominent in het centrum ligt. De verouderde jaren tachtig-gevel behoeft volgens Vorst wel nog steeds een opknapbeurt.

Vorst verwijt Sun Capital veel te weinig te hebben geïnvesteerd in de V&D's. Volgens Vorst is het hoog tijd dat er weer een vakman aan het roer komt bij de winkelketen, in plaats van iemand die alleen maar op het geld let. Veel van de winkels zijn veel te lang verwaarsloosd, vindt hij. "Mijn boosheid kwam daar vandaan. Ze hebben de schuld in eerste instantie bij iedereen neergelegd, behalve bij zichzelf. Dat ze nu zelf ook met 60 miljoen euro over de brug komen, maakt het wel iets anders."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden