Provoceren werd Martin Kok mogelijk fataal

Liquidatie | Misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok stond al langer op een dodenlijst. Hij hield er zo zijn eigen regels op na.

Ex-crimineel Martin Kok handelde de laatste jaren vooral in informatie over de onderwereld. Als gewezen bajesklant kon hij teren op een jarenlange ervaring en op een groot netwerk van voormalige collega's. Kok exploiteerde zijn kennissen- en vriendenkring via de site Vlinderscrime.nl. Donderdagavond werd zijn lichaam gevonden in een auto aan de Hector Treublaan in Laren. Alles wijst er op dat het gaat om een liquidatie.

De dood van Kok is niet onverwacht. Vorig jaar werd op zijn woning geschoten en in juli nog werd er een bom onder zijn auto gevonden toen hij at bij restaurant Klein Kalfje aan de Amstel. Dat Kok op een dodenlijst stond, maakte hem weinig uit. Kom maar op, was zijn houding. Gelet op zijn criminele voorgeschiedenis rekende hij er toch al niet op dat "hij voor een plek in de hemel in aanmerking zou komen", zo liet hij weten.

Kok (49) werd geboren in Edam maar groeide vooral op in het naburige Volendam. Daar werkte hij zich op tot een belangrijke handelaar in coke. Zijn eerste zware misdaad was de dood van een concurrerende handelaar. Samen met Dino S., nu een van de hoofdverdachten in het omvangrijke liquidatieproces met de naam Passage, tuigde hij de man af met een barkruk. Hij overleed aan de verwondingen. Vijf jaar cel was de straf. Het bleef niet bij één levensdelict. Eenmaal vrij gekomen schoot Kok de nieuwe vriend van zijn ex dood. De man zou hem met een schroevendraaier hebben bedreigd. Hij kreeg 14 jaar cel.

In totaal heeft Kok 17 jaar in de cel doorgebracht. Naast levensdelicten maakte hij zich ook schuldig aan afpersing, in dit geval van een medewerker van de later vermoorde maffiabaas Klaas Bruinsma.

Als journalist hield Kok er zo zijn eigen regels op na. Hij toonde foto's van verdachten zonder balkje over het gezicht. Hij kreeg vooral bekendheid doordat hij delen uit het dossier van Willem Holleeder op zijn site zette. Die processtukken werden met grote moeite door het Openbaar Ministerie van de site gehaald. Overigens na tussenkomst van de rechter.

Hoe Kok zijn geld verdiende was onduidelijk. Hij promootte een seksclub en nam in een T-shirt met reclame voor die club een plek in tussen de misdaadjournalisten in de rechtbank. Hij genoot zichtbaar van zijn nieuwe professie en was verguld met zijn plek aan tafel bij 'Pauw'. Het ging over de kansen op levenslang voor Holleeder. Kok greep zijn kans hem te provoceren en riep: "Neussie. Nooit meer naar buiten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden