Provincies vrezen leegloop door kunstbezuinigingen
Amsterdam belooft alternatief plan
De noordelijke provincies kampten al met leegloop, maar zien nu de bui helemaal hangen. Tesamen krijgen Groningen, Friesland en Drenthe vanaf 2013 nog maar 1,8 procent van het geld dat het Rijk aan cultuur besteedt, de helft van het al karige bedrag dat tot nog toe aan noordelijke kunst werd besteed. En het cultuuraanbod van een plaats is een belangrijke reden voor mensen om zich er te vestigen, blijkt uit onderzoek. Gisteren spraken vertegenwoordigers van provincies en gemeenten met de vaste Kamercommissie voor cultuur. Uit dat gesprek bleek dat niet alleen het noorden er bekaaid vanaf komt. Ook in het oosten komen de cultuurplannen van Zijlstra hard aan, net als in Limburg en Flevoland, waar vooral Almere het voor zijn kiezen krijgt.
Gedeputeerden uit Groningen, Gelderland en Limburg pleitten gisteren voor een evenrediger verdeling van de bezuinigingen. In het regeerakkoord staat immers dat kunst in de regio moet worden gestimuleerd. Mocht dat niet meer kunnen, dan willen de buitenprovincies dat het fonds podiumkunsten, dat het overgebleven geld moet verdelen over theatergezelschappen, de opdracht krijgt een bepaald bedrag aan de buitengebieden te besteden.
Temidden van alle pleidooien voor de regio zat de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels er een beetje vreemd bij. Ook op Amsterdam wordt bezuinigd, maar er blijft tenminste ook wat over. Dat kunnen gemeenten als Enschede of Leeuwarden niet zeggen. Toch deed Gehrels een poging om alle lagere overheden op één lijn te krijgen. Zij beloofde de Kamer een nieuw cultuurplan te sturen, waarin ze 50 miljoen per jaar minder bezuinigt. Met haar plan kunnen veel initiatieven in de regio blijven bestaan en komt er ruimte voor de sector om zich langer op de nieuwe wet voor te bereiden en te zoeken naar nieuwe geldstromen.
De Kamer reageerde verbaasd op Gehrels pleidooi voor langere voorbereiding. Zijlstra heeft immers de bezuinigingen juist een jaar eerder laten ingaan, in 2013 al, op verzoek van de gemeenten. Op die manier lopen de cultuurbegrotingen van lagere overheden en het Rijk gelijk. Maar de gemeenten hebben niet om eerdere invoering gevraagd, maar om vroege duidelijkheid, vertelde de Amsterdamse wethouder.
undefined