Provincies verdelen de natuurbonus van 200 miljoen

De 200 miljoen euro die het kabinet extra uittrekt voor natuurbeheer, is netjes door de provincies verdeeld. De hoogste bedragen gaan naar Noord-Brabant (23 miljoen) en Drenthe (19,5 miljoen). Flevoland, dat relatief weinig natuur heeft, moet het doen met 1,3 miljoen euro. Het geld is goed voor 42 projecten, zoals uitbreiding van het Bargerveen of de aanleg van een waterbuffer rond het Naardermeer.

Een flink bedrag van 15 miljoen was al bestemd voor de Markerwadden, een eilandengroep langs de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Die eilanden, voor vogels en recreanten, worden gevormd met slib uit het omliggende water. Het Markermeer krijgt zo weer helder water zodat vogels visjes en mosselen kunnen vinden.

Bedoeling van de 200 miljoen is dat het netwerk van belangrijke natuur in Nederland extra goed bewaard blijft. Soms is het natuurherstel al in gang gezet, dan helpt het geld vooral om de verbeteringen te versnellen of extra grond aan te kopen.

Bij het Groningse Westerwolde liggen bloemrijke graslanden, waar een heldere beek doorheen moet slingeren. Rond het Sneekermeer leggen provincie en Staatsbosbeheer natuurlijker oevers aan, met riet en besdragende struiken. Polders krijgen een natuurlijker waterpeil.

Langs Waal en IJssel gaat Gelderland nieuwe natuur ontwikkelen in de vorm van moeras, graslanden en ooibos. Dat helpt dieren als de zalm, rivierprik, otter, bever, roerdomp en zeearend. Omwonenden hebben en extra plek om langs het water te struinen. In Brabant en Limburg worden onder meer het Dommeldal en vennen in de Peel opgeknapt.

In Utrecht gaat het geld vooral naar natuurverbindingen, bijvoorbeeld tussen de uiterwaarden en de Utrechtse Heuvelrug, maar ook tussen Heuvelrug en Veluwe. De Crezéepolder in Zuid-Holland was al bestemd als getijdengebied: de laatste grond is in 2010 aangekocht van een agrariër, maar nu zijn de kreken en geulen ook echt in zicht. Op de Kop van Schouwen wordt landbouwgrond juist omgezet in duinvaleien.

De plannen zijn samengevat in een boekje. Per project is beschreven aan welke Europese doelen ze bijdragen en welke verbindingen met andere natuurgebieden ontstaan.

De plannen zijn te vinden op www.ipo.nl onder het kopje Vitaal platteland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden