Provincies: Geen Heumensoord

Minister Plasterk krijgt nul op het rekest bij oproep voor grootschalige noodopvang. Brabant, Drenthe en Limburg bieden wel kleinschalige locaties aan.

Geen tweede Heumensoord. Het antwoord op de oproep van minister Plasterk (binnenlandse zaken) voor opvang van 2000 à 2500 extra vluchtelingen, is klip en klaar. De vijf provincies die na raadpleging van hun gemeenten tot nu toe hebben gereageerd, voelen niets voor grootschalige locaties zoals het tentenkamp bij Nijmegen.

"We zoeken liever naar plekken die beter passen in de samenleving", reageerde Leen Verbeek, Commissaris van de koning in Flevoland, voor de regionale omroep. "Zulke grootschalige locaties zijn thans in onze provincie niet voorhanden", schrijft de Limburgse gouverneur Theo Bovens. Ook in Gelderland komt geen tweede Heumensoord.

Wel hebben Brabant en Limburg iets anders in de aanbieding: kleinere locaties. Een Brabants platform waarin de provincie, veiligheidsregio's en gemeenten samenwerken, bestudeert mogelijkheden voor vijf tot tien locaties voor 300 tot 500 personen, die snel beschikbaar en kansrijk zijn.

Een belangrijk argument voor kleinschaligheid is het draagvlak bij de bevolking, maar ook de betere mogelijkheden voor de vluchtelingen om hun weg in de Nederlandse samenleving te vinden. Bovendien twijfelen bestuurders en burgers aan de veiligheid bij een Heumensoord-achtige omvang. In Drenthe, dat al bijna 8000 plaatsen biedt, zijn de twaalf gemeenten bereid zo nodig 2000 vluchtelingen extra op te vangen, maakte de provincie gisteravond bekend. Alleen op kleinere locaties. Volgens Commissaris van de koning Jacques Tichelaar levert Drenthe een enorme bijdrage die 'veel vraagt van gemeenten en inwoners'.

Als eerste provincie presenteerde Limburg gisteren samen met gemeenten en woningcorporaties een uitgewerkt actieplan, waarin deze argumenten een belangrijke rol spelen. In het plan geven ze prioriteit aan het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, die dan in de asielzoekerscentra plaatsmaken voor nieuwkomers. Maar om discriminatie te voorkomen krijgen urgent woningzoekenden in de provincie een gelijk aanbod.

Ook kwetsbare mensen uit instellingen, gescheiden ouders en jongeren komen nu in Limburg moeilijk aan een huis, constateert gedeputeerde Daan Prevoo. Dus is de conclusie dat de voorraad aan sociale woningen moet worden vergroot.

Deze boodschap willen ze vandaag minister Blok (wonen) meegeven, die op werkbezoek is in Limburg. Die heeft zich tot nu toe op het standpunt gesteld dat Nederland geen behoefte heeft aan meer sociale woningen. Maar de opstellers hebben een troef: hun plan kan direct in uitvoering en er is geen nieuwbouw nodig.

Corporaties, waaronder Wonen Limburg, zien mogelijkheden om de bestaande voorraad te benutten. Zo kunnen ze particuliere woningen die al lang te koop staan, in beheer te nemen en verhuren aan vluchtelingen met een verblijfsstatus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden