Provincie zet gemeente onder curatele

Vooral verliezen op aangekochte grond voor bouw woningen en bedrijfspanden zorgen voor problemen

De eerste gemeenten zijn gisteren door provinciebesturen onder preventief toezicht geplaatst wegens financiële problemen. Hun begrotingen voor de komende jaren zijn niet op orde.

Ze staan daarmee in feite onder curatele en moeten voor extra uitgaven toestemming vragen van de provincie. In Groningen gaat het volgens lokale media om Ten Boer, Delfzijl en Bellingwedde. Gelderland handhaaft de verscherpte controle op Apeldoorn en Beuningen. Bij Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen kijkt de provincie over de schouder mee in afwachting van de gemeentelijke herindeling. Gelderland houdt bovendien greep op het gezamenlijk Glastuinbouwproject Bergerden van Nijmegen en Lingewaard.

Uitgelekt is dat Overijssel overweegt Almelo onder verscherpt regime te plaatsen. In Brabant worden Sint Anthonis en Gemert-Bakel genoemd als financieel zwak, maar een ingreep is vooralsnog afgewend in Sint Anthonis.

Vooral forse verliezen op aangekochte grond voor de bouw van woningen, kantoren en bedrijfspanden doen de betrokken gemeenten de das om. Omdat de markt is ingestort, kunnen ze de grond nauwelijks kwijt. En de problemen zijn voorlopig niet voorbij. Adviesbureau Deloitte heeft berekend dat gemeenten ondanks 2,9 miljard aan afboekingen, moeten rekenen op nog een verlies van 1 tot 1,5 miljard euro.

Volgens Deloitte hebben lokale overheden beperkt in woningbouwprogramma's gesneden en is er nog steeds een overschot aan plannen. "Door het uitstellen van projecten is voor de komende jaren een boeggolf van uit te geven gronden ontstaan", schrijven de onderzoekers. De prijzen blijven daardoor onder druk staan. Ook Amsterdam heeft daar last van. Wethouder Maarten van Poelgeest waarschuwde vorige week voor een 'dramatische' situatie, waardoor de hoofdstad mogelijk opnieuw diep moet snijden in bouwplannen.

De financiële positie van gemeenten is verder aan het verslechteren, constateert het provinciebestuur in Drenthe. De gemeentebegrotingen zijn er 'nog' in balans, dankzij ingrijpende keuzes.

Gelderland wil gemeenten de helpende hand bieden door het detacheren van provincieambtenaren en - onder voorwaarden - verstrekken van financiële steun. Veel Gelderse gemeenten hebben projecten, zoals stadsvernieuwing, gefinancierd uit zowel eigen als provinciaal geld. Als gemeenten hun eigen bijdrage niet kunnen ophoesten, overweegt de provincie bij te springen. Apeldoorn hoopt hierop. Provinciale Staten besluiten er vandaag over. Voor Beuningen komt er een eigen noodplan.

NEDERLAND 8

Apeldoorn zet mes in projecten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden