Provincie versus Randstad

Onze vaste lezer te Heiloo, fervent statisticus van het politieke leven, legde de nieuwe en vorige kandidatenlijst van de PvdA naast elkaar en kwam tot verrassende ontdekkingen.

De provincie lijkt nieuw aanzien te krijgen bij de partij die zich de laatste jaren steeds opzichtiger presenteerde als een club van jonge, Randstedelijke professionals. Uit het niets kwamen de Brabander Jan Boelhouwer en de Groningse Marjo van Dijken in de toptien.

Deze zwaluwen maken echter nog geen lente voor de provincie. Van de eerste dertig kandidaat-kamerleden komen er ruim twintig uit de Randstad. De Friezen Pieter Jelles Troelstra en Anne Vondeling, de Limburgers Vliegen en Tans, de Groningers Schaper en Mansholt hebben nog altijd reden zich om te draaien in hun graf. Groningen speelde in de jaren zeventig zelfs een voorhoederol in de herlevende rode familie met figuren als Max van den Berg, Jacques Wallage en Wim Meijer.

De tien snelste stijgers in de PvdA:

1 Jan Boelhouwer NB 7 -

2 Marjo van Dijken Gr 8 -

3 Angelien Eijsinck ZH 18 40

4 Varina Tjon-a-Ten ZH 32 29

5 Co Verdaas Ov 43 29

6 Hannie Stuurman ZH 42 28

7 Diederik Samsom NH 9 24

8 Kris Douma U 36 21

9 Jacques Tichelaar Fr 6 19

10 Staf Depla U 27 14

Lijsttrekker Wouter Bos, die acht plaatsen steeg, komt pas op de twaalfde plaats, na het zittende kamerlid Jet Bussemaker, die negen plaatsen steeg. Van de huidige kamerleden moesten er slechts 3 een stapje terug doen. Saskia Noorman-den Uyl zakte 11 plaatsen, van 24 naar 35, Peter van Heemst ging van 21 naar 23 en Jeroen Dijsselbloem van 31 naar 33.

Vorige week brachten we een lijstje van de tien 'heetste aardappelen' in de politiek. Deze week in zekere zin hun tegenhangers, de politici die hun eigen tongval niet of nauwelijks aan het ABN hebben aangepast.

De tien provinciaalste politici in deze dagen:

1 Jeltje van Nieuwenhoven (Weststellingwerf)

2 Henk Kamp (Twente, Achterhoek)

3 Johan Remkes (Groningen)

4 Camiel Eurlings (Limburg)

5 Wien van den Brink (Gelderland)

6 Maria van der Hoeven (Maastricht)

7 Joop Atsma (Friesland)

8 Jan Peter Balkenende (Zeeland)

9 Cees Veerman (Zuid-Hollandse eilanden)

10 Pieter van Geel (Noord-Brabant)

Even een tussenstand in ons langlopende onderzoek welke antirevolutionaire politicus aan de bron stond van de gevleugelde uitspraak Of we met de PvdA of de VVD regeren, is lood om oud ijzer. We begonnen er net zeker van te raken dat Jelle Zijlstra de geestelijke vader was en niet zijn tijd- en provinciegenoot Bauke Roolvink, die het adagium wel tot het zijne maakte, toen zich de afgelopen week een lezer meldde met de herinnering dat de ARP al voor de oorlog de verkiezingsleus voerde Lood om oud ijzer, wie Colijn stemt doet wijzer. We hebben nog niet kunnen achterhalen of dit klopt.

Een andere lezer wist te melden dat Zijlstra de uitspraak deed op een toogdag van de Arjos, de jongerenvereniging van de ARP, in 1954 in Rotterdam vanwege het 75-jarige bestaan van de partij. Volgens de lezer vertelde Zijlstra, destijds de piepjonge (36-jarige) minister van economische zaken in het derde kabinet-Drees, dat de socialisten alles aan de overheid wilden overlaten en de liberalen alles aan de markt. Vanuit de antirevolutionaire visie op de ordening van het economische leven was dat lood om oud ijzer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden