Provincie Gelderland komt met eigen natuurplan

Herten op de Hoge Veluwe in Gelderland. Beeld ANP
Herten op de Hoge Veluwe in Gelderland.Beeld ANP

De provincie Gelderland wil in 2025 klaar zijn met het verbinden van natuurgebieden, de zogeheten ecologische hoofdstructuur (EHS). De provincie zet daar vele miljoenen aan eigen geld voor in, omdat natuur en landschap 'het kapitaal van Gelderland' zijn.

Dat hebben Gedeputeerde Staten vandaag besloten. Gelderland is de eerste provincie die een eigen plan heeft gemaakt, nu natuur een provinciale taak is geworden.

Natuurbeheer
De komende 4 jaar reserveert de provincie 77,5 miljoen euro om door te kunnen gaan met de EHS, nu daar door het Rijk enorm op wordt bezuinigd. Daarnaast reserveert de provincie jaarlijks 20 miljoen voor natuurbeheer, terwijl GS garanderen dat er nog eens 15 miljoen per jaar beschikbaar komt uit andere fondsen.

Doorrekening van het Gelderse plan voor natuurbeleid heeft uitgewezen dat 58 procent van de internationale natuurdoelen kan worden gerealiseerd. Met het geld dat het Rijk inzet voor natuur, kan slechts 21 procent van die doelen worden gehaald, aldus de provincie.

Compacter
Natuur beslaat zo'n 40 procent van het totale oppervlak van Gelderland. Veel gebieden uit de EHS liggen in Gelderland of lopen daar doorheen. Een aantal gebieden wordt nu compacter aangelegd, waarbij landschappen waarover internationale afspraken zijn gemaakt voorrang krijgen.

De provincie rekent erop dat het Rijk zich aan alle eerder gemaakte afspraken houdt, zo stellen GS. Zo moet er in 2014 een financiële oplossing zijn voor de vele schaapskuddes in Gelderland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden