Binnenland

Provincie: Chemours moet uitstoot Pfas drastisch terugbrengen

De hoofdingang van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht, een afsplitsing van chemieconcern Dupont.  Beeld ANP
De hoofdingang van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht, een afsplitsing van chemieconcern Dupont.Beeld ANP

Chemiefabriek Chemours stoot vervuilende Pfas-stoffen uit. De provincie Zuid-Holland wil dat het concern die uitstoot versneld afbouwt.

De provincie Zuid-Holland verscherpt de milieuvergunning voor het chemieconcern Chemours in Dordrecht. De provincie vindt dat het bedrijf de uitstoot van vervuilende fluorverbindingen veel sneller moet terugbrengen dan tot nu toe werd geëist. Ook moet Chemours zijn afvalstromen beter controleren en registreren.

Chemours moet zorgen dat fluorverbindingen als de GenX-hulpstof FRD – een van de duizenden Pfas-stoffen – niet meer in het milieu terechtkomen, aldus het college van Gedeputeerde Staten. Pfas zijn nauwelijks afbreekbaar in het milieu of het menselijk lichaam. De verspreiding ervan in de Nederlandse bodem heeft ertoe geleid dat de afgelopen maanden veel bouwprojecten zijn stilgevallen. FRD staat op de lijst van ‘zeer zorgwekkende stoffen’ (ZZS).

Onder de huidige vergunning mag Chemours nog 450 kilo FRD uitstoten via de lucht, maar de provincie eist dat dat maximaal 95 kilo per jaar wordt, en vanaf 2021 nog maar 3,2 kilo. De totale uitstoot via de slucht door Chemours moet in 2025 met 99 procent zijn teruggebracht. Het bedrijf stelt dat dat pas tegen 2030 realistisch is, maar volgens een door de provincie ingeschakeld ingenieursbureau kan dat vijf jaar eerder.

Ook moet Chemours zijn afvalstromen die met transporten de poort uit gaan voor vernietiging, beter in de gaten houden en registeren. Volgens de provincie is het vaak onduidelijk waar dit afval terechtkomt. De nieuwe milieuvergunning voor Chemours ligt al ter inzage. Critici hebben zes weken de tijd om bezwaren in te dienen.

Lees ook:

Minister vindt bondgenoten voor Europese inperking Pfas

Het voorstel van minister Stientje van Veldhoven (Milieu) om Pfas in te perken krijgt steun van in elk geval Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. De verwachting is dat meer landen ermee instemmen.

Pfas-crisis? Had nou maar geluisterd naar die wetenschappers

Het ministerie van infrastructuur en waterstaat versoepelt de norm voor de stoffengroep Pfas. Die moet vastgelopen baggeraars en bouwers meer lucht geven en faillissementen voorkomen. Maar was de Pfas-crisis ook te voorkomen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden