Provincie blokkeert zandwinning, maar zit straks wel zonder zand

Van een onzer verslaggevers HAARLEM - In Noord-Holland dreigt een gebrek aan zand voor de bouw, nu de provincie extra zandwinning in de Waddenzee voorlopig heeft geblokkeerd. Voor die extra winning wilde Rijkswaterstaat een vergunning verlenen.

Zandwinning gebeurt in de Waddenzee bij de Balg en de Bollen, oostelijk van Den Helder en Texel. De provincie kon de vergunning voor de extra zandwinning daar niet direct vernietigen, maar heeft nu wel besloten dat voor deze zandwinning een milieu-effectrapportage (MER) nodig is. Zo'n onderzoek naar de gevolgen voor de natuur kan jaren duren. Maar volgens het Rijksbeleid voor de Waddenzee mag er na 1999 helemaal geen zand meer gewonnen worden, zodat het besluit van de provincie wel op vernietiging neerkomt.

De Waddenvereniging is blij dat de extra zandwinning niet doorgaat, omdat die zou zorgen voor meer zandafslag op het eiland Razende Bol en aan de Noordzeekust. “Er gaat jaarlijks door de stroomgaten drie miljoen kubieke meter zand naar binnen en naar buiten. Die uitwisseling is vooral met westen, waar de stroming langs de kust staat, dus als je een miljoen kuub per jaar gaat winnen, zoals de bedrijven hadden gevraagd, komt de westkust dat tekort. En dan mag Rijkswaterstaat de kustafslag zelf weer gaan aanvullen met zandsuppletie.”

De Waddenvereniging bood gisteren de provincie en de Vereniging van zand- en grindhandelaren een studie aan over de zandhuishouding van het Wad. De vereniging wil volgende maand met de zandwinners en de verschillende overheden een conferentie beleggen over de vraag waar het zand voor Noord-Holland dan wel vandaan moet komen.

Op die vraag heeft adviseur A.P. van den Berg van de Vereniging van zand- en grindhandelaren voorlopig geen antwoord. “Eigenlijk moet al het zand gewoon uit de Noordzee komen, dat is het beste, dat gebeurt ook voor andere delen van het land, of uit het IJsselmeer. Maar hopperzuigers die klein genoeg zijn om in Den Helder door de sluis te kunnen, zijn weer te klein om op zee zand te winnen. En het moet in de provincie worden gewonnen, zand van elders halen is veel te duur.”

Met een verbod op zandwinning op het Wad in het vooruitzicht, hadden de bedrijven die zich met de zandwinning bezighouden zich al op alternatieve bronnen gericht. Dat ze nu toch Rijkswaterstaat om uitbreiding van hun vergunning hadden gevraagd, met twee miljoen kubieke meter tot 2000, was doordat tegen een van die alternatieven, winning in het Amstelmeer dat binnendijks vlak tegen het Wad aanligt, beroep aangetekend door onder andere de gemeente Wieringen. Een rechtszaak daarover loopt nog.

Uiteindelijk zal ook in Noord-Holland het zand uit de Noordzee komen. Daarvoor moet echter buiten Den Helder een onderwaterdepot voor zand komen, waar grote schepen het zand kunnen storten en kleine schepen, die door de Helderse sluis kunnen, het naar het achterland kunnen vervoeren. Ook daarvoor loopt echter een milieu-effectrapportage, het depot kan er op zijn vroegst in het jaar 2000 zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden