Provinciale worstverkopers

AMSTERDAM - Youp van 't Hek was de grote afwezige gisteren bij het 'dagje Amsterdam' van een delegatie uit Ommen.

RUUD VAN HAASTRECHT

Per slot van rekening was de cabaretier de aanstichter van enig klein leed in het Overijsselse toen hij in zijn oudejaarsconference Ommen opvoerde als voorbeeld van de 'provincialen' die Amsterdam voortaan maar beter kunnen mijden, met de Hema-worstverkoopsters in het stadje aan de Vecht voorop.

Prompt nodigde de Stichting Amsterdam Promotion een afvaardiging uit Ommen uit voor een bezoek, ten teken dat alle niet-Amsterdammers welkom zijn en blijven. Grif gingen de Ommenaren op de uitnodiging in. Onder aanvoering van burgemeester Ter Avest, twee wethouders en de gemeentesecretaris 'deed' een 15-koppige delegatie uit de Ommer burgerij gisteren Amsterdam. Ze begonnen in het Amsterdams Historisch Museum, werden rondgeleid in het Paleis op de Dam, lunchten met de Amsterdamse wethouders Bakker en De Grave, toerden door de grachten terwijl de drie Hema-worstverkopers in het gezelschap werden ontvangen op het Hema-hoofdkantoor, zoefden met zes meter per seconde naar de top van de Rembrandtoren waar ze stil vielen van het uitzicht, bekeken het nieuwe Ajax-stadion, borrelden en lunchten aan het Amstelveld en sloten af met het bijwonen van de voorstelling Assepoester van het Nederlands Danstheater.

Youp was er dan niet bij, hij had wel een brief voor 'de diepgeschoffeerde Ommenaren'. De cabaretier meent het niet zo serieus, stelde hij gerust. In hotel De Zon in Ommen bracht hij zijn eigen bruiloftsfeest en huwelijksnacht door en ook nu komt hij er nog regelmatig. Nee, van Van 't Hek geen kwaad woord over Ommen, 'maar jullie weten het hè, wel vóór het donker oprotten!'

Dat de Ommenaren de oudejaarsconference ter harte hadden genomen, laten ze merken. Voor- en achteraan de stoet voeren ze plaatsnaamborden van Ommen mee. Van 't Hek had hen namelijk gewaarschuwd 'tussen de borden te blijven'. Glunderend laten ze zich alle aandacht welgevallen. Als schapen volgen ze de gids van Amsterdam Promotion. Willig poseren ze met wethouder Ernst Bakker - geboren in het nabij Ommen gelegen Nijverdal - voor de staatsiefoto. Ze lachen om diens oproep aan de Amsterdammers deze zomer 'met drommen naar Ommen' te gaan. En welwillend ondergaan ze het media-geweld van richtmicrofoons, camera's en opdringerige journalisten, al informeren ze wel even met oostelijke nuchterheid of er geen belangrijker nieuws is dan dit.

Aan boord van de rondvaartboot kunnen wethouder Pierik van openbare werken en welzijn en voorzitter J. Pott van de Handelsvereniging Ommen door de pers maar nauwelijks een blik werpen op de passerende grachtenpandjes en eendjes op de ijsschotsen. “Prachtig!”, vindt Pott de oudejaarsconference van Van 't Hek. “Als je op zó'n leuke manier op de hak wordt genomen. . .” Het had weinig gescheeld, verklapt hij, of Ommen was níet genoemd. Op uitnodiging van de plaatselijke stichting Theaterie deed Van 't Hek in september twee try-outs in de Ommer schouwburg. “Toen had hij het nog over Stadskanaal”, vertelt Pott. Hij is in zijn nopjes dat Van 't Hek op het laatste moment Stadskanaal in Ommen veranderde. “Een stuk geweldige promotie!”, straalt hij. “Er zijn een heleboel mensen die niet weten waar Ommen ligt. Nu kunnen nog meer mensen ontdekken dat Ommen een hele mooie plaats is.”

Volgens Pierik is de kinnesinne tussen de 'arrogante Amsterdammer' en 'de provinciaal' achterhaald. “Die tegenstelling leeft bij ons in ieder geval niet.” Zelf komt hij vier, vijf keer per jaar in de hoofdstad, maar verder dan de omgeving van het Centraal Station komt hij niet. Pott, die een kledingzaak heeft, snuffelt regelmatig naar antiek op de Looiersmarkt aan de Elandsgracht. Van beiden geen kwaad woord over Amsterdam, zelfs niet als het gaat over criminaliteit of drugs. “In Zwolle kun je ook een pak op je donder krijgen”, zegt Pott. “Het drugsgebruik in Ommen is hetzelfde als in Amsterdam. Misschien alleen wat minder hard drugs”, denkt Pierik.

Toch wil geen van tweeën in de hoofdstad wonen. De wethouder is daarvoor te veel gehecht aan het groen, de winkelier aan z'n familie. Youp kan gerust zijn: de 'provincialen' blijven tussen hun borden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden