Provençaalse groentetaart

Benodigdheden:
Bakmateriaal: ingevette vlaaivorm met losse bodem. Bodem 26 cm diameter, hoogte rand 3 cm. Korst: 300 g tarwebloem, patent; 1 groot ei; 1 dl olijfolie; 0,5 dl water; 1 ¿ theelepel zout. Voor bodem en deksel: losgeklopt eiwit; 2 el paneermeel. Vulling: 400 g geschilde aardappels, vastkokend; 350 g kleine courgettes, zout; 100 g schoongemaakte prei; 2 el boter; 200 g grofgeraspte oude geitenkaas; 1 eierdooier; 1 el olijfolie; kleingesneden basilicum, peterselie, dragon, kervel, samen 50 g; kleingesneden tijm, marjolein, (winter)bonekruid, van ieder een tl; 1 tl zout, peper. Bovenop: olie

Tartifoulourgea of Tantifoulouse in het Provençaals, de taal van de zuidelijke minstreels, die het moest afleggen tegen het noordelijke Frans. Voor mij begint Frankrijk pas daar waar men Occitaans spreekt, waar de olijven groeien en de krekels zingen. Volgens Roger Lallemand, streekgerechtenexpert, hield men eertijds in de Vallée de la Roya een wedstrijd wie de beste Tartifoulourgea kon bakken. Trotse dames torsten hem dan balancerend op het hoofd door de straten met een hele sliert begerige bewonderaars erachteraan. Kan ook zonder optocht aftrek vinden. De geraspte kaas, die erdoorgaat moet goût (smaak) hebben en mag beslist geen Gruyère zijn, liever een oude geitenkaas. Mij beviel de Hollandse oude Landana geitenkaas uitstekend.

- Bloem mengen met ei, olie, water en zout. Een soepel deeg kneden. Toegedekt laten rusten op kamertemperatuur.

- De aardappels gaar koken. Afgieten. Nog warm door de pureepers drukken of prakken.

- Courgettes wassen. Grof raspen, op een zeef met 1 tl zout mengen, laten uitlekken. Stevig uitknijpen.

- De fijngesneden prei fruiten in de boter. Mengen met aardappels, courgettes, kaas, dooier, olie, uitgeknepen kruiderij, zout en peper.

- Oven voorverwarmen op 200¿C.

- Deeg verdelen in circa 300 en 175g. De grootste bol uitrollen tot 34 cm., de kleine tot 28 cm., daarin 6 gaatjes maken. Vorm voeren, deeg met losgeklopt eiwit bestrijken, bodem bestrooien met paneermeel. Vulling erover verdelen. De kleine plak met eiwit bestrijken. Met die kant onder op de vulling leggen. Rand stevig vastknijpen, overhangend deeg afdrukken. Bovenkant met olie inkwasten.

- Op de onderste richel 40-45 minuten bakken; 5 minuten wachten met aansnijden. Erbij dunne plakken tomaat bestrooid met basilicum, peper, zout en bosui. En een glas rosé de Provence.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden