Protocollen Zion

In het stuk 'Antisemitisch pamflet even weg' staat dat de American Book Center zich beraadt op de verkoop van 'The Protocols of the Learned Elders of Zion' (Trouw, 17 april).

Amsterdam Lynn Kaplanian-Buller

Er wordt impliciet een verband gelegd tussen het antisemitisme van de Protocollen en het verkoopbeleid van het American Book Center (ABC). Het 'beraad' werd uitgelokt door de auteur van het stuk zelf. Buiten hem is er niemand geweest die ons vragen heeft gesteld over het hoe en waarom van de Protocollen in onze winkel.

De auteur suggereert vervolgens dat de ABC dit boek als enige in Nederland in het assortiment heeft. Maar concurrenten zoals Amazon.com en Bol.com kunnen even gemakkelijk aan de Protocollen komen. Sterker nog: de meeste Nederlandse boekwinkels die zaken doen met Amerikaanse distributeurs kunnen het boek probleemloos aanleveren. In de zes maanden dat de Protocollen in de winkel liggen, zijn er slechts vier exemplaren van verkocht.

De eerste werd uit historische interesse aangeschaft door een orthodoxe Jood, de vierde door de auteur van het krantenartikel. Dat laat slechts twee exemplaren onbestemd. Desondanks voelde Trouw zich aangesproken om deze 'slapende hond' onder de aandacht te brengen van duizenden lezers. Als dit de verspreiding van antisemitische literatuur niet bevordert wat dan wel? Voorheen waren de Protocollen alleen in trek bij een nieuwsgierig soort intellectueel.

Nu, voor het eerst, krijgen wij bestellingen binnen. Trouw heeft de Protocollen effectief geadverteerd. Het American Book Center gelooft niet in het onderdrukken van boeken. Onze houding ten opzichte van de Protocollen is dat het beter is deze op kritische wijze aan te bieden dan ze te verbergen. De editie waar in het artikel over gesproken wordt is, anders dan de auteur wil beweren, voorzien van een kritische inleiding en achterflap. Daarnaast is ze te vinden in de afdeling 'Controversial Knowledge', een sectie die gewijd is aan alles dat omstreden is. Ons inziens valt een dergelijke context te prefereren boven de ongeorganiseerde ruis via welk dit boek van internet te plukken is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden