Protest

Het viel mee dat Journaal-verslaggever Wouter Kurpershoek zondag niet verscheen met een Feyenoord-sjaal om z'n nek. Maar zou Bram Peper gisteren tussen de post ook al een brief van hoofredacteur Haasbroek van het NOS Journaal hebben aangetroffen? Een ernstig protest tegen de kampioensrellen in Rotterdam, waardoor zijn mensen en kostbaar materiaal in de waagschaal werden gesteld? Dat zal wel, na de protestbrief die minister De Grave vrijdag kreeg van dezelfde afzender: of ze daar onmiddellijk mee wilden ophouden, het bombarderen van een tv-zender, want zo kreeg het journaal z'n beelden niet meer overgeseind. Ter ondersteuning stond verslaggever Gerri Eickhof in Belgrado onsamenhangend te klagen met een schietschijf op z'n revers. Dat hij tot voor kort nog zo fijn had samengewerkt met lui van die zender.

De nationale en internationale journalistenclub dienden ook klachten in tegen deze aanvallen, het geheel ondersteund door Amnesty International. Krabben achter het oor, want daar ben ik allemaal lid van. Maar er is niet namens mij geprotesteerd. In z'n algemeenheid lukt het me nog wel om iets te vinden van de oorlog in Kosovo en meer gespecificeerd wil ik ook nog wel iets vinden van het middel van een wekenlang bombardement, maar ik bemoei me toch maar niet met de details, zoals de te raken doelen. Ik wil er liever niet aan denken dat iedereen met enige zakelijk belang in dat land komt protesteren, want als we gaan uitrekenen aan welke kant onze boterham besmeerd is, weten we sinds het laatste koninklijk bezoek aan China, dan zouden wij die Kosovaren wel eens heel snel kunnen laten stikken.

In geval van oorlog wil ik me aan de ontvangende zijde nog wel druk maken over de persvrijheid, maar aan de zendende kant maak ik me weinig illusies. Ook oorlog wordt verkocht als waspoeder. De bedenker van de schietschijf bleek een reclamejongen. Als ik de dagelijkse Navo-nabeschouwingen zie, dan zou ik eerder spreken van productplacement dan van een persconferentie. En bij wat ik van die Joegoslavische collega's van Eickhof tot nu toe zag, zijn woorden als journalistiek of persvrijheid nooit bij me opgekomen, wel die van het p.r.-bataljon. En daar hadden ze een voltreffer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden